Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 22.10.2012.

13:10

Armstrongu oduzete titule sa "Tura"

Bivši američki biciklista Lens Armstrong ostao je bez sedam titula sa trke "Tur d’Frans", odlučila je Međunarodna biciklistička unija (UCI).

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Prvi čovek UCI Pet Mekvejd objavio je odluku na konferenciji za medije u Ženevi, a ona je doneta na osnovu dokaza koje je prikupila Anti-doping agencija SAD o Armstrongovom dopingu tokom cele karijere.

Mekvejd je, takođe, objavio da je Armstrongu izrečena doživotna suspenzija i dodao:

"Za Lensa Armstronga više nema mesta u biciklizmu, on zaslužuje da bude zaboravljen"

Vladajuće telo svetskog biciklizma na taj način je samo potvrdio odluke Anti-doping agencije SAD.

Došli smo toliko daleko u borbi protiv dopinga da bismo se vraćali u prošlost“, istakao je Mekvejd, Biciklizam ima budućnost. Ovo nije prvi put da se ovaj sport našao na raskrsnici i da mora da kreće od nule“, rekao je Mekvejd, „Kada sam postao predsednik 2005. godine, rekao sam da mi je borba protiv dopinga prioritet. Tada sam priznao da u biciklizmu postoji kultura dopingovanja, ali od tada je ovaj sport prošao kroz mnogo toga. Žao mi je jedni što nismo mogli da uhvatimo sve i da ih izbacimo iz ovog sporta“.

Prošlog meseca, Mekvejd je rekao da UCI nema razloga da uloži žalbu na odluku Anti-doping agencije SAD, ali da će sačekati obrazloženje slučaja pre donošenja konačne odluke.

Izveštaj tog tela, koji je objavljen prošle nedelje, broji 1.000 strana i sadrži svedočenja o doping šemi koja je Armstrongu pomogla da bude dominantan na „Turu“ od 1999. do 2005. godine. U tom izveštaju se, takođe, bivši američki biciklista optužuje da je bio vođa najsofisticiranijeg doping programa u istoriji sporta.

Za razliku od prethodnih slučajeva kada su pobednicima najprestižnije trke na svetu oduzete titule i dodeljene vicešampiona, sa Armstrongovim titulama takav neće biti slučaj. Direktor „Tura“ Kristijan Prudom već je rekao da te titule neće biti dodeljene nikome, zbog toga što je ta era biciklizma u potpunosti ostala u senci dopinga.

Armstronga je Anti-doping agencija SAD u avgustu suspendovala i izbrisala mu sve rezultate koje je postigao 1998. godine, kada je odlučio da se ne bori protiv optužbi koje su iznete protiv njega. Od tada brojni biciklisti su priznali doping, a pošto su sarađivali dobili su daleko blaže kazne u poređenju sa Armstrongovom. Bivši američki biciklista, koji je godinama bio heroj zbog toga što je pobedio rak, a potom bio potpuno dominantan na „Turu“, od tada je ostao bez svih sponzora, u poslednjoj nedelji i bez „Najkija“.

Uprkos optužbama, Armstrong je i dalje isticao da nikada u životu nije pao na doping testu, ali se poslednjih dana mnogo spekuliše da bi uskoro mogao sve da prizna. U slučaju da to učini, biće optužen za krivokletstvo, pošto je više puta pod zakletvom istakao da se nikada nije dopingovao. Svakako, posle odluke UCI, pretrpeće finansijske posledice, a možda i pojedine tužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve