Postignut dogovor UCI i Tura

AKIzvor: B92, Beta Francuska
Podeli

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) saopštila je da je postignut dogovor sa organizatorima Trke oko Francuske kako bi se jedna od najprestižnijih trka na svetu vratila pod okrilje UCI. Predsednik UCI Pet Mekvejd rekao je novinarima da će ovakav dogovor skrojiti novi svetski kalendar biciklističkih trka, počevši od 2009. godine. Napraviće se i novi sistem bodovanja za bicikliste, ekipe i nacionalne saveze, počevši od 2011. godine, čime će se utvrditi koje će se ekipe takmičiti na Tur d' Fransu.

"Nadam se da će ovakav program pomoći da se prekinu sukobi koje smo imali prethodnih godina. Razgovor o novom 'istorijskom' kalendaru ukazuju na to", rekao je Mekvejd novinarima u Pekingu.

Mekvejd je rekao da je do razgovora između UCI i "Amauri Grup" (ASO), vlasnika organizacije najvažnijih biciklističkih trka, došlo na inicijativu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i člana Francuskog olimpijskog komiteta Žan-Kloda Kilija.

"Poštovaćemo organizaciona prava Amauri grupe, ali tražimo da oni poštuju autoritet UCI", rekao je Mekvejd i dodao je da bi dogovor mogao da se ozvaniči pre kongresa UCI, koji će se održati septembru u Varezeu.

Sukob oko kontrole u profesionalnom biciklizmu UCI i Amauri grupe počeo je pre četiri godine kada je UCI osnovao ProTur takmičenje.

UCI je naložio biciklistima da bojkotuju trku u organizaciji ASO održanu ranije ove godine Pariz-Nica. Pojedini biciklisti su odlučili da ne učestvuju na trci zbog straha da ne ugroze plasmane na Olimpijskim igrama.

Tokom Trke oko Francuske u julu, 17 ekipa koje se takmiče u ProTuru, izdalo je zajedničko saopštenje u kojem su naveli da neće obnoviti svoje ProTur dozvole, dok se u to takmičenje ne uvedu i najveće biciklističke trke.

Mekvejd je izrazio nadu da će biciklistički kalendar narednih godina biti jedinstven, ali da to još nije moguće.

"Postoje ogromne razlike u mišljenjima kako bi biciklizam trebalo da se razvija. Nadam se da ćemo u budućnosti imati jedinstven kalendar oko kojeg će se svi složiti", rekao je Mekvejd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.