B92 Sport Peking 2008 Ženski ugao

16. avgust 2008. | 12:02

Moje putovanje se nastavlja...

Kada je 2001. godine na juniorskom šampionatu Evrope osvojio zlatnu medalju na 100 metara delfin stilom, o Miloradu Čaviću se tada govorilo kao o mladom plivaču koji će vrhunske rezultate postizati tek na Olimpijskim igrama u Pekingu. On je ’pretekao’ sve prognoze već 2003. kada je na Evropskom prvenstvu u Dablinu osvojio zlatnu medalju oborivši svetski rekord! Narednih godina ređale su se medalje i obarali rekordi, a vrhunac se desio 16. avgusta 2008. osvajanjem srebrne medalje na Igrama u Pekingu i to na kakav način!

Čavić je rođen 31. maja 1984. godine u kalifornijskom gradu Anahajmu. Iako je odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama, još kao 16-godišnjak odlučio je da nastupa za SR Jugoslaviju i tada definitivno postao ljubimac navijača u našoj zemlji. Na takvo njegovo opredeljenje uticali su roditelji Duško i Ljiljana. Milorad je prošle godine diplomirao političku ekonomiju na univerzitetu Berkli. Na zvaničnom veb sajtu kao interesovanja navodi provođenje vremena sa prijateljima, filmove, dokumentarce, izlaske, životinje, sportove, podvodni ribolov i putovanja.

24-godišnji plivač kao najznačajniji trenutak u karijeri označava obaranje svetskog rekorda u trci na 100 metara delfin stilom u malim bazenima u Dablinu. Dostigao je vrh pa se neminovno postavilo pitanje: šta dalje?

’’Kada sam se vratio iz Irske, ostavio sam svoje snove za sobom … moj životni cilj da oborim svetski record i da pomerim granice onoga što je ljudski moguće je bio ostvaren. Šta je trebalo sledeće da uradim? Odgovor se cinio crno belim – od mene se očekivalo da postavim novi cilj i da se okrenem budućnosti. Međutim, tada sam osetio da je ona vatra utihunila. Osetio sam se praznim 8 meseci pre mog nastupa na Olimpijadi 2004. To je bio početak dvogodišnjeg mračnog doba moje karijere’’, rekao je Čavić.

Na Igrama u Atini desio mu se peh sa kupaćim kostimom zbog kojeg nije ostvario značajniji rezultat. Naredne dve godine imao je ozbiljnih problema sa jakim bolovima u donjem delu leđa što ga je onemogućavalo da intezivno trenira i zbog čega je prekinuo karijeru bez namere da se vrati. Čavić je izjavio da u tom periodu nije bio srećan i vratio se u bazen posle četiri meseca. Od tog trenutka slede njegovi najveći uspesi.

’’Plivanje je za mene oduvek bilo od izuzetnog značaja u životu i formiralo me je kao čoveka u svakom mogućem smislu. Od kada sam počeo njime da se bavim, plivanje mi je otvorilo svet kreativnosti i upoznalo me sa takmičarskim duhom. Samo igranje u vodi, bilo da se radilo o prskanju, skokovima u vodu ili plivanju, predstavljao je novi izazov za bolja dostignuća. Lepota celog tog iskustva je što sam uživao u svakom njegovom trenutku i zaista voleo to što sam radio. Sve to je imalo smisla, bilo je istrazivackog duha i sa ciljem da postam brzi i okretniji. Moje razumevanje sporta i osećaj koji imam za vodu su mi dali snagu potrebnu za dalje i veće korake u zivotu, za stvari za koje u to vreme nisam bio ni svestan. Shvatio sam da je plivačko okruženje za mene raj, i u dubini duše sam osetio da će voda otkritini moju najveću životnu strast – takmičenje’’, rekao je Čavić.

Priredio/la: Nina Kolundžija

Postojeći komentari (19) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Od žestokih momaka do Boga, od hip-hopa do gospela, mnogi od najboljih svetskih sportista koriste čudne mešavine strategija u

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

''Zvezde'' i Olimpijske igre | 11. avgust 11:47
Prilikom dolaska sportista na Olimpijske igre u Peking čini se da su se najveće gužve na aerodromu stvarale oko najboljih

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar


pondeljak 2. avgust 2021.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kina Kina 51 21 28 100
2. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 36 38 36 110
3. Rusija Rusija 23 21 28 72
4. Velika Britanija Velika Britanija 19 13 15 47
5. Nemačka Nemačka 16 10 15 41

Fantasy fudbal
Igra: Virtuelni selektor, kreiraj svoj košarkaški tim