B92 Sport Peking 2008 Ženski ugao

13. avgust 2008. | 21:10

Terminator, Bog, gospel-sve pomaže na putu do zlata

Od žestokih momaka do Boga, od hip-hopa do gospela, mnogi od najboljih svetskih sportista koriste čudne mešavine strategija u poslednjim pripremama za najvažnije borbe u životu.

Kada sportiste na Olimpijskim igrama proganjaju duhovi prošlih neuspeha i kada na svojim plećima nose očekivanja nacije, često traže privatne rituale, kao inspiraciju da bi raščistili misli.


"Nikada ne razmišljam o svom protivniku. Razmišljaću o žestokim momcima, kao što je (Arnold) Švarceneger", rekao je kenijski bokser Sulejman Vandžau Bilali, koji se na Igrama u Pekingu takmiči kategoriji do 48 kilograma.

Misli o Terminatoru mogu da pomognu u borilačkim sportovima kao što je boks, ali bi mogle biti opasne u drugim disciplinama.

"Moramo da budemo smirene i mirne. Ja mislim na svoju majku, babu i dedu", rekla je Anastasija Banova, strelac iz Kazahstana.

U doba kada se svemirski inženjeri angažuju da analiziraju plivačke zamahe ili pokrete ruku sprintera, jednostavna rutina pre takmičenja može doneti mir i samopouzdanje.

"Uvek sam želeo novu čistu odeću za svaki dan kad trčim. Uvek bih je dan pre takmičenja pred spavanje izlagao redom koji ću je obući. To je bio moj ritual", rekao je američki sprinter Karl Luis, koji je prošao mnogo toga na putu do osvajanja devet olimpijskih zlata.

Naravno, Luis bi i dalje bio jedan od najvećih američkih sportista i da je nosio smrdljivu, izgužvanu trenerku, ali su mu njegove navike pomogle da otkloni mnoge opterećujuće misli tokom priprema.

"Uvek sam nosio SAD na grudima i želeo sam da svaki put izgledam savršeno", rekao je Luis.

Treneri sportista znaju važnost psihologije dok se u fizički trening ubacuje posvećenost.

"Nikad ne bih obeshrabrivao sujeverje, ali ga u isto vreme i ne ohrabrujem. Ako sportista misli da je nešto propustio, isekao ćošak ili slično, onda je psihološki slab", rekao je Klaj Vudvord, trener engleske ragbi reprezentacije koja je 2003. osvojila Svetski kup.

Ništa nije važnije od treninga, ali svaka sitnica znači.

Svaki član muške gimnastičke reprezentacije Kine nosio je u utorak oko ruke tanku crvenu traku iz hrama za sreću. Ekipa je osvojila zlatnu medalju.

Konačna unutrašnja snaga može doći i odozgo.

"Sve prepuštam rukama Gospoda. Slušam gospel muziku kad god želim da se opustim i osvežim um", rekla je Triša Flores, skakačica u dalj iz Belizea.

Sa druge strane, američki plivač Majkl Felps, koji je i dalje na putu da osvoji rekordnih osam zlatnih medalja u Pekingu, pred svaku svoju trku nosi slušalice na kojima sluša hip-hop muziku.

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


''Zvezde'' i Olimpijske igre | 11. avgust 11:47
Prilikom dolaska sportista na Olimpijske igre u Peking čini se da su se najveće gužve na aerodromu stvarale oko najboljih

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Više od deset hiljada sportista iz 204 države prodefilovalo je u petak na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu.

Postojeći komentari (24) | Pošaljite komentar


četvrtak 29. jul 2021.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kina Kina 51 21 28 100
2. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 36 38 36 110
3. Rusija Rusija 23 21 28 72
4. Velika Britanija Velika Britanija 19 13 15 47
5. Nemačka Nemačka 16 10 15 41

Fantasy fudbal
Igra: Virtuelni selektor, kreiraj svoj košarkaški tim