Nova vest
Olimpizam

Sreda, 13.08.2008.

21:10

Terminator, Bog, gospel-sve pomaže na putu do zlata

Od žestokih momaka do Boga, od hip-hopa do gospela, mnogi od najboljih svetskih sportista koriste čudne mešavine strategija u poslednjim pripremama za najvažnije borbe u životu.

Kada sportiste na Olimpijskim igrama proganjaju duhovi prošlih neuspeha i kada na svojim plećima nose očekivanja nacije, često traže privatne rituale, kao inspiraciju da bi raščistili misli.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

"Nikada ne razmišljam o svom protivniku. Razmišljaću o žestokim momcima, kao što je (Arnold) Švarceneger", rekao je kenijski bokser Sulejman Vandžau Bilali, koji se na Igrama u Pekingu takmiči kategoriji do 48 kilograma.

Misli o Terminatoru mogu da pomognu u borilačkim sportovima kao što je boks, ali bi mogle biti opasne u drugim disciplinama.

"Moramo da budemo smirene i mirne. Ja mislim na svoju majku, babu i dedu", rekla je Anastasija Banova, strelac iz Kazahstana.

U doba kada se svemirski inženjeri angažuju da analiziraju plivačke zamahe ili pokrete ruku sprintera, jednostavna rutina pre takmičenja može doneti mir i samopouzdanje.

"Uvek sam želeo novu čistu odeću za svaki dan kad trčim. Uvek bih je dan pre takmičenja pred spavanje izlagao redom koji ću je obući. To je bio moj ritual", rekao je američki sprinter Karl Luis, koji je prošao mnogo toga na putu do osvajanja devet olimpijskih zlata.

Naravno, Luis bi i dalje bio jedan od najvećih američkih sportista i da je nosio smrdljivu, izgužvanu trenerku, ali su mu njegove navike pomogle da otkloni mnoge opterećujuće misli tokom priprema.

"Uvek sam nosio SAD na grudima i želeo sam da svaki put izgledam savršeno", rekao je Luis.

Treneri sportista znaju važnost psihologije dok se u fizički trening ubacuje posvećenost.

"Nikad ne bih obeshrabrivao sujeverje, ali ga u isto vreme i ne ohrabrujem. Ako sportista misli da je nešto propustio, isekao ćošak ili slično, onda je psihološki slab", rekao je Klaj Vudvord, trener engleske ragbi reprezentacije koja je 2003. osvojila Svetski kup.

Ništa nije važnije od treninga, ali svaka sitnica znači.

Svaki član muške gimnastičke reprezentacije Kine nosio je u utorak oko ruke tanku crvenu traku iz hrama za sreću. Ekipa je osvojila zlatnu medalju.

Konačna unutrašnja snaga može doći i odozgo.

"Sve prepuštam rukama Gospoda. Slušam gospel muziku kad god želim da se opustim i osvežim um", rekla je Triša Flores, skakačica u dalj iz Belizea.

Sa druge strane, američki plivač Majkl Felps, koji je i dalje na putu da osvoji rekordnih osam zlatnih medalja u Pekingu, pred svaku svoju trku nosi slušalice na kojima sluša hip-hop muziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve