Nova vest
Olimpizam

Utorak, 19.08.2008.

02:42

Brži zbog kupaćeg kostima

Pred početak Olimpijskih igara u Pekingu velike kontroverze izazvao je novi dizajn kupaćeg kostima Speedo koji pomaže plivačima u obaranju svetskih rekorda. Predstavnici te kompanije izjavili su da je to tehnološki najnapredniji kupaći kostim ikada proizveden a zove se LZR Racer. Osvajač osam zlatnih medalja u Pekingu Majkl Felps bio je glavna zvezda na predstavljanju kostima u Njujorku početkom godine. Problem je nastao jer postoje plivači koji ne nose Speedo kostime i samim tim su u zaostaku pa je zahtevano od FINA da omoguće dostupnost svima.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

LZR Racer se dizajnirao dve godine a u istraživanje je uloženo nekoliko miliona funti. Njegova glavna prednost je smanjenom trenju kože koje inače usporava plivača. Proizveden je od najlakšeg materijala a koristili su se i rezultati istraživačkog centra NASA-e. Istraživački tim u Lengleju, koji proučava kako smanjiti otpor vazduha pri letovima aviona, istim je metodama ispitivao koja tkanina je najbolja za smanjivanje otpora vode. Interesantno je da nema klasične šavove već je ultrazvučno zavaren! Sastoji se iz tri dela kako bi što bolje odgovarao telu i pomogao da plivač ima pravilan položaj u vodi.

Uticaj novog kupaćeg kostima na obaranje rekorda najbolje je dokazano na šampionatu Evrope u Ajndhovenu, a slična situacija ponovila se i na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Veliki problem nastao je sa ostalim proizvođačima kupaćih kostima koji više ne mogu da budu dostojni konkurenti Speedo. Neki su pokušali da izbace nove modele ali oni nisu imali ni približne rezultate.

“Ljudi bi trebalo da prihvataju nova otkrića i tehnologije, jer bi inače još uvek gledali vozače Formule 1 u automobilu koji je vozio Stirling Mos ili Rodžera Federera kako igra tenis reketom Roda Lejvera“, rekao je direktor australijskog sektora kompanije Speedo Rob Dejvis.

Postoje po tri muška modela jedan koji pokriva noge, drugi koji pokriva celo telo sem ruku i ramena i treći koji prekriva područje do kolena. Proizvedena su i tri ženska modela.

Kompanija Speedo osnovana je početkom dvadesetog veka. Prva kolekcija kupaćih kostima proizvedena je 1928. godine, a sve do 1959. mogli su se pronaći samo u Australiji. Oduvek su se trudili da unaprede svoje proizvode kako bi pomogli plivačima da ostvaruju što bolje rezultate. Zahvaljujući kupaćem kostimu Fasskin FS-PRO iz 2007. oboren je 21 svetski rekord za šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve