B92 Sport Peking 2008 Ženski ugao

19. avgust 2008. | 02:42

Brži zbog kupaćeg kostima

Pred početak Olimpijskih igara u Pekingu velike kontroverze izazvao je novi dizajn kupaćeg kostima Speedo koji pomaže plivačima u obaranju svetskih rekorda. Predstavnici te kompanije izjavili su da je to tehnološki najnapredniji kupaći kostim ikada proizveden a zove se LZR Racer. Osvajač osam zlatnih medalja u Pekingu Majkl Felps bio je glavna zvezda na predstavljanju kostima u Njujorku početkom godine. Problem je nastao jer postoje plivači koji ne nose Speedo kostime i samim tim su u zaostaku pa je zahtevano od FINA da omoguće dostupnost svima.

LZR Racer se dizajnirao dve godine a u istraživanje je uloženo nekoliko miliona funti. Njegova glavna prednost je smanjenom trenju kože koje inače usporava plivača. Proizveden je od najlakšeg materijala a koristili su se i rezultati istraživačkog centra NASA-e. Istraživački tim u Lengleju, koji proučava kako smanjiti otpor vazduha pri letovima aviona, istim je metodama ispitivao koja tkanina je najbolja za smanjivanje otpora vode. Interesantno je da nema klasične šavove već je ultrazvučno zavaren! Sastoji se iz tri dela kako bi što bolje odgovarao telu i pomogao da plivač ima pravilan položaj u vodi.

Uticaj novog kupaćeg kostima na obaranje rekorda najbolje je dokazano na šampionatu Evrope u Ajndhovenu, a slična situacija ponovila se i na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Veliki problem nastao je sa ostalim proizvođačima kupaćih kostima koji više ne mogu da budu dostojni konkurenti Speedo. Neki su pokušali da izbace nove modele ali oni nisu imali ni približne rezultate.

“Ljudi bi trebalo da prihvataju nova otkrića i tehnologije, jer bi inače još uvek gledali vozače Formule 1 u automobilu koji je vozio Stirling Mos ili Rodžera Federera kako igra tenis reketom Roda Lejvera“, rekao je direktor australijskog sektora kompanije Speedo Rob Dejvis.

Postoje po tri muška modela jedan koji pokriva noge, drugi koji pokriva celo telo sem ruku i ramena i treći koji prekriva područje do kolena. Proizvedena su i tri ženska modela.

Kompanija Speedo osnovana je početkom dvadesetog veka. Prva kolekcija kupaćih kostima proizvedena je 1928. godine, a sve do 1959. mogli su se pronaći samo u Australiji. Oduvek su se trudili da unaprede svoje proizvode kako bi pomogli plivačima da ostvaruju što bolje rezultate. Zahvaljujući kupaćem kostimu Fasskin FS-PRO iz 2007. oboren je 21 svetski rekord za šest meseci.

Priredio/la: Nina Kolundžija

Postojeći komentari (20) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Kada je 2001. godine na juniorskom šampionatu Evrope osvojio zlatnu medalju na 100 metara delfin stilom, o Miloradu Čaviću

Postojeći komentari (19) | Pošaljite komentar

Od žestokih momaka do Boga, od hip-hopa do gospela, mnogi od najboljih svetskih sportista koriste čudne mešavine strategija u

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar


nedelja 1. avgust 2021.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kina Kina 51 21 28 100
2. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 36 38 36 110
3. Rusija Rusija 23 21 28 72
4. Velika Britanija Velika Britanija 19 13 15 47
5. Nemačka Nemačka 16 10 15 41

Fantasy fudbal
Igra: Virtuelni selektor, kreiraj svoj košarkaški tim