Natali du Toa - uzorna olimpijka

Plivačica sa hendikepom iz Južne Afrike Natali du Toa obeležila je 29. Olimpijske igre herojskim nastupom.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

08:12

Default images

Du Toa je bez amputirane leve noge ne samo plivala trku na 10 kilometara, nego je na cilj stigla šesnaesta, što je izazvalo reakciju medija i rivalki. "Išla bih dotle da se Du Toa nagradi posebnom medaljom. Neverovatno je poštujem, ona vas jednostavno inspiriše", rekla je pobednica trke Larisa Ilčenko iz Rusije.

"Dala sam sve od sebe. Nisam presrećna učinkom, ali pokušaću ponovo za četiri godine", rekla je 24-godišnja Južnoafrikanka koja je na cilj stigla sa više od minuta zaostatka za pobednicom.

Ona je većim delom trke uspevala da održi ritam, ali je pala u finišu dvosatnog nadmetanja. Stazu je preplivala za dva sata, 49 minuta i devet sekundi, što je bilo za minut i 22,2 sekunde sporije vreme od pobednice. Du Toa je, ipak, iza sebe ostavila devet takmičarki.

"Moram da postanem brža. Napredovaću. Ovo je prvi put da sam plivala na Olimpijskim igrama i to će mi svakako pomoći. Biću sve brža i brža", rekla je Du Toa, koja je posle trke izgledala spremno da nastavi sa plivanjem.
Reuters
Du Toa je bez noge ostala 2001. godine, kada se na motoru vraćala sa treninga i sudarila sa automobilom. Doktori su nedelju dana pokušavali da joj spasu nogu, ali su na kraju morali da je amputiraju kod kolena.

Šest meseci kasnije, Du Toa se vratila treninzima. Takmičenje u bazenima, ipak, nije joj uspevalo, pošto zbog invaliditeta nije mogla da ostalim plivačicama parira kod starta i okreta, elemenata u kojima su noge ključne.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu prvi put je održana maratonska trka, koja se pliva u morima, okeanima ili jezerima i u kojoj je gornji deo tela mnogo bitniji od nogu.

Du Toa se zato vratila takmičenju i plasman na Olimpijske igre izborila osvojivši četvrto mesto na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Španiji.

"Ona je neverovatan uzor. Meni je izuzetno teško, a ja nemam fizičke nedostatke", istakla je Britanka Kasandra Paten, koja je u Pekingu osvojila bronzanu medalju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: