Otvoreno bodovanje i dalje na snazi

Izvor: AK

Subota, 16.08.2008.

10:29

Default images

Svake četiri godine na Olimpijskim igrama tastatura na stolu sa jednim plavim i jednim crvenim tasterom izaziva mnogo gužve i rasprave na bokserskim takmičenjima. Sistem elektronskog bodovanja proizveo je rezultate koji se često kritikuju na Igrama u Pekingu. Britanski trener Teri Edvards nazvao je sistem bodovanja "apsolutno glupim" pošto je njegov borac Džo Marej izgubio u bantam kategoriji od Kineza Gu Jua u prvom krugu takmičenja.

Pet sudija oko ringa stiskaju dugme na svojim mašinama svaki put kada pomisle da su videli čist udarac.

Crveno dugme označava udarce boksera u crvenoj odeći, a plavo za borca iz plavog ugla. Poen se dodeljuje kada bar troje sudija stisnu dugme iste boje u razmaku od sekunde.

Postoje još dva druga dugmeta, takodje plava i crvena, koja služe za upozorenja na broj prekršaja, kao što su držanje ili udaranje ispod pojasa. Kada im sudija iz ringa označi upozorenje, sudije oko ringa pritisnu odgovarajuće dugme i drugi bokser dobija dva poena.

Tasteri su povezani sa glavnim kompjuterom, koji odmah računa rezultate i prikazuje ih na elektronskom semaforu iznad ringa.

To se zove "otvoreno bodovanje" i često je na meti kritika, jer bokseri mogu da vide rezultat i ponašaju se u skladu s tim, odnosno da beže od borbe ako im rezultat odgovara.

Sistem elektronskog bodovanja uveden je posle serije skandala na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine i često je bio ismevan posle toga. Problem, naravno, nije u mašini, već u ljudima koji pritiskaju tastere.

"Voleo bih da možemo da uvedemo robote umesto ljudi. Zato što su sudije ljudi, uvek će biti neslaganja", rekao je tehnički delegat Međunarodne bokserske amaterske federacije (AIBA) Teri Smit.

On je, međutim, dodao da 34 sudije koje vode borbe u Pekingu su trenutno najbolje moguće i da su sve odluke do sada ispravne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: