Nova vest
Olimpizam

Utorak, 05.08.2008.

14:14

Komšiluk sa ukupno 199 predstavnika

Bivše države SFRJ imaće na Olimpijskim igrama u Pekingu skoro 300 učesnika, a najbrojniji su Hrvati (106). Srpski olimpijski tim broji 92 člana, Slovenaca i Slovenki je 62, a Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina imaće ukupno 31 predstavnika u Kini.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Makedoniju će na Olimpijskim igrama predstavljati ukupno sedmoro sportista, 'A' olimpijske norme imaju Atanas Nikolovski u kajaku na divljim vodama i rvač slobodnim stilom Murad Ramazanov.

Priliku da nastupe u Kini imaju i strelac Sašo Nestorov, Plivačica Elena Popovska (100m slobodno), plivač Mihajlo Ristovski (200m slobodno) i dvoje atletičara, Ivana Rožman će trčati na 100 metara, a Redžep Selman će se takmičiti u troskoku.

Dvojica makedonskih sportista nalaze se na 'listama čekanja', teniser Predrag Rusevski i rvač slobodnim stilom Ljuljzim Vranezi nadaju se da će neko odustati a oni dobiti poziv MOK.

Bosna i Hercegovina u Pekingu ima petoro predstavnika, džudistu Amela Memića, strelca Nedžada Fazliju, atletičare Hamzu Alića (bacanje kugle) i Lusiju Kimani (maraton) kao i plivača Nedima Nišića.

Maratonka Lusija Kimani rođena je u Keniji ali se 2004. godine, posle udaje, preselila u Banjaluku.

Strelac Nedžad Fazlija je najiskusniji sportista iz BiH i vlasnik najboljeg rezultata u istoriji olimpijskog sporta te države, u Sidneju je bio šesti.

Amel Memić je petoplasirani sa Svetskog prvenstva ali je dugo pauzirao zbog povrede pa je daleko od borbe za visok plasman, a ostalih troje će, najverovatnije, biti 'samo' učesnici Igara.

Crna Gora će prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama kao samostalna država, najveće nade tamošnja javnost polaže u vaterpoliste. Prvaci Evrope nalaze se u krugu kandidata za osvajanje medalja na turniru u Pekingu.

U ekipi su Radić, Zloković, Jokić, Uskoković, braća Janović, Ivović, Tičić...

Džudista Srđan Mrvaljević nada se da bi mogao da dođe do brobe za medalje, bokserski veteran Milorad Gajović takođe obećava da će pokušati da se vrati sa olimpijskim odličjem.

Ostatak olimpijske selekcije nema velike ambicije što se tiče plasmana, u ekipi su plivačica Marina Kuč, atletičari Milena Milašević i Goran Stoiljković i strelac Nikola Šaranović.

Olimpijski tim Hrvatske je brojniji nego ikada. Ukupno 106 sportista, od toga 40 u kolektivnim sportovima, rukometaši, košarkaši i vaterpolisti, i 66 u pojedinačnim disciplinama.

Kao i na prethodnim igrama od rukometne reprezentacije se očekuje najviše. Pobednici iz 1996. i 2004. godine sada dolaze sa ambicijama da osvoje neku od medalja, a rukometni tim predvode Mirza Džomba, Igor Vori, Ivano Balić, Renato Sulić, Petar Metličić...

Druga nada u kolektivnim sportovima su vaterpolisti. Aktuelni svetski prvaci su na Evropskom prvenstvu bili četvrti, a u Peking dolaze da se bore za drugu olimpijsku medalju. Prvu su osvojili 1996. godine.

Košarkaši se nisu pojavili na Igrama od 1992. godine. Tada su bili ‘srebrni’, sada je plasman u četvrtfinale cilja medalja san.

Atletski tim ima deset članova, Jurica Grabušić (110 prepone), Martin Marić (bacanje diska), Andraš Haklits (bacanje kladiva) i Nedžad Mulabegović (bacanje kugle), Vanja Perišić (800m), Nikolina Horvat (400 prepone), Vera Begić (bacanje diska), Ivana Brkljačić i Sanja Gavrilović (bacanje kladiva) pre su učesnici nego kandidati za medalje a Blanka Vlašić (skok u vis) prvi favorit za ‘zlato’.

Splićanka je trenutno najbolja na svetu, ima i rezultate ove sezone i u dobroj je formi pa se u Hrvatskoj nadaju da bi prvo atletsko ‘zlato’ mogla da donese baš ona.

Na bokserskom turniru učestvovaće Marijo Šivolija i Marko Tomasović, a u kajaku na mirnim vodama nastupipće nekdašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore Stjepan Janić. Na divljim vodama takmičiće se Emir Mujčinović, a on, kao i biciklisti Radoslav ogina, Matija Kvasina i Vladimir Miholjević nisu kandidati za medalje.

Isto važi za dvoje gimnastičara, Filipa Udea i Tinu Erceg.

Dve veslačke posade boriće se za plasman u finale. Siniša i Nikša Skelin evć imaju odlimpijsko odličje iz Atine 2004. godine, a učestvovaće i dubl skul Ante Kušurin, Mario Vekić.

Medalja se očekuje i od jedriličara, Ivan Kljaković Gašpić je favorit u klasi ‘Fin’, a bez izgelda za dobar plasman nisu ni Luka Radelić, Šime Frantela, Igor Marenić, Luka Mratović, Marin Lovrović, Siniša Mikuličić, Petar Cupać, Pavle Kostov i jedina žena, Mateja Petronijević.

Po dva takmičara i takmičarke takmičiće se u streljaštvu, Petar Groša, Josip Glasnović, Snježana Pejčić i Suzana Cimbal Špirelja.

Najbrojniji su plivači, osvajač medalje u Atini Duje Draganja nastupiće na 50 i 100 metara slobodno, a među kandidatima za plasman u finale su Gordan Kožulj i Sanja Jovanović (oboje 100 i 200 leđno). Plivaće i Dominik Straga, Marko Strahija, Ante Cvitković, Vanja Rogulj, Mario Todorović, Aleksej Puninski, Nikša Roki, Saša Imprić, Bruno Barbić, Monika Babok, Anja Tršić i Smiljana Marinović.

Veteran Zoran Primorac predvodi stonotenisere, u ekipi su i Tan Riuvu i Andrej Gažina u muškoj, Andreja Bakula, Tamara Boroš i Sandra Paović u konkurenciji žena.

Hrvatska će imati i dve predstavnice na turniru u tekvondou, Martinu Zubčić i Sandru Šarić.

Tenis je, po broju olimpijskih medalja, najtrofejniji sport u Hrvatskoj od 1992. godine, a u Peking dolaze trojica tenisera, Ivan Ljubičić, Ivo Karlović i Marin Čilić.

Bilo bi iznenađenje da osvoje neku medalju.

Slovenci dolaze u Peking sa 62 takmičara, bez ijedne ekipe.

U muškoj atletskoj reperzentaciji su Boštjan Buč (3000m stipl), Roman Kejžar (maraton), najveći adut Primož Kozmus, bacač kladiva, Matija Kranjc (bacač koplja), finalista Svetskg prvenstva 2007. Matic Osovnikar (100m, 200m), Rožle Prezelj (skok u vis), Jurij Rovan (skok s motkom), Damjan Sitar (desetoboj), Miroslav Vodovnik (bacač kugle) i Damjan Zlatar (110m prepone).

Ženski tim ima sedam takmičarki, Nina Kolarič (skok u dalj), veteranka Brigita Langerholc (800m), četvrta u Sidneju 2000, kasnije bez značajnijih plasmana, Martinka Ratej (koplje), Sonja Oman (1500m), Marija Šestak, do 2006. godine reprezentativka Srbije i Crne Gore (troskok), Pia Tajnikar (100m) i Sabina Veit (200m).

Na turniru u badmintonu učestvuje Maja Tvrdi, u Pekingu će se takmičiti jedriličari predvođeni Vasilijem Žlogarom, osvajačem bronzane medalje u Atini 2004 uklasi Laser, Karlo Hmeljak, Mitja Nevečni, Vesna Dekleva, Klara Maučec i Gašper Vinčec.

Petoro slovenačkih džudista i džudistkinja učestvovaće na olimpijskom turniru, a svise nadaju plasmanu u završnicu i borbi za medalje. U konkurenciji muškaraca takmičiće se Matjaž Ceraj, Rok Drakšič i Aljaž Sedej, a kod žena Urška Žolnir, ‘bronzana’ iz Atine 2004. godine, i Lucija Polavder.

U kajaku na divljim vodama nastupiće Peter Kauzer, na mirnoj vodi takmičiće se Jernej Zupančič Regent i Špela Ponomarenko.

Četvorica biciklista učestvovaće na uličnoj trci, Borut Božič, Jure Golčer, Simon Špilak i učesnik Igara 200. i 2004. godine Tadej Valjavec.

Biciklistkinja Tereza Sigrid Korneo učestvovaće na uličnoj trci, a u maunin bajku će se takmičiti Blaža Klemenčič.

Jedini predstavnik Slovenije na stonoteniskom turniru je Bojan Tokič.

Petorica plivača i pet plivačica braniće boje Slovenije. Najzvučnije ime je Peter Mankoč (100m delfin, 100m slobodno), čovek koji ima zlatne, srebrne i bronzane medalje sa svetskog i evropskog prvenstva, a na dosaadšnja tri učešća na Olimpijskim igrama najbolji rezulta mu je 13. mesto u Atini.

Učestvuju i Damir Dugonjič, Jernej Godec, Matjaž Markič, Luka Turk, Anja Čarman, Sara Isakovič, Anja Klinar, Nina Sovinek i Teja Zupan.

Gimnastičar Mitja Petkovšek jedan je od favorita za osvajanje zlatne medalje na razboju, a u ženskom višeboju takmičiće se Adela Šajn.

Osvajač zlatne medalje iz Sidneja 2000. godine Rajmond Debevec nastupiće u tri discipline ali ne važi za favorita za novo odličje.

Veslački tim predvode najtrofejnijij slovenački olimpijac Iztok Čop (tri medalje) i Luka Špik, još jednom kandidati za pobedničko postolje, a u ekipi su i dva četverca, Gašper Fistravec, Janez Jurše, Jernej Jurše, Rok Kolander, Miha Pirih, Tomaž Pirih, Rok Rozman i Janez Zupanc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve