6. avgust 2008. | 15:03

Ćinhuangdao - kineski Brioni

Ćinhuangdao se nalazi na Bohajskom zalivu Žutog mora, na mestu gde Kineski zid izlazi na more. To jedini kineski grad koji u svom imenu sadrži ime nekog od careva – Ćina Šihuanga – koji se po legendi 215. godine pne upravo tu molio za besmrtnost.

Stadion u Olimpijskom sportskom centru prima 33.572 gledaoca i najmanji je od svih koji će ugostiti fudbalske utakmice na Igrama. Na njemu će se igrati četiri meča u grupi C, duel Kina – Brazil u grupi D, a u četvrtfinalu ugostiće pobednika grupe B i drugoplasirani tim iz grupe A, u kojoj igra Srbija. Stadion je završen još 30. juna 2004. i bio prvi objekat koji je izgrađen za igre.

Sa gotovo 1,2 miliona stanovnika (sa okolinom i svih 2,8 miliona) Ćinhuangdao je veoma bitna luka za ceo region, a od kada je Tjanđin izdvojen u posebnu teritorijalnu jedinicu, glavna je luka provincije Hebei, u kojoj se more nikada ne ledi.

Kroz istoriju oblast Ćinhuangdaoa bila je granica i stub odbrane Kine od mandžurskih plemena. Zbog toga se upravo u tom gradu nalazi Šanhaiguan – prolaz Šanhai – istočni kraj i jedan od tri najveća prolaza na Kineskom zidu. "Stara zmajeva glava", kako je nazvano mesto gde Zid dodiruje Žuto more, okružena je sa tri velike tvrđave, koje su odlično očuvane. Zbog toga ceo kraj ima status spomenika svetske baštine i jedna je od omiljenih turističkih destinacija.

Drugi kraj grada zove se Beidiahe i jedan je od vodećih turističkih centara u Kini, sa akcentom na političku elitu. Svakog jula, kada je klima u Pekingu neizdrživa, komonistički lideri spuštali su se do 300km udaljenog letovališta da bi se odmorili ili nastavili rad. Sa fantastičnim plažama i lokacijama savršenim za posmatranje ptica, Beidiahe ima poseban značaj u novijoj kineskoj istoriji. Tu su tokom prethodnih decenija održavani mnogi bitni sastanci, pa je Beidiahe moguće uporediti sa Karađorđevom, Svetim Stefanom, Brionima ili Brdom kod Kranja. I sâm predsednik Mao imao je tamo vilu, tu su održavani prvi sastanci sa sovjetskim saveznicima, dok su odnosi dve komunističke sile bili dobri, a poslednjih decenija priliku da vide Beidiahe dobili su i Amerikanci. U poslednjih nekoliko godina novi lider kineskih komunista Hu Đintao prekinuo je običaj održavanja sastanaka na vrhu u letovalištu.

Ćinhuangdao ima daleko najprijatniju klimu od svih gradova koji će ovog avgusta ugostiti olimpijce, zbog čega takmičari u čak 12 sportova upravo tu obavljaju završne pripreme. Leta su topla, ali ne vrela (avgust oko 29 stepeni) i ne preterano vlažna. Zime su blage i prijatne, a dnevna temperatura gotovo redovno je iznad nule. U avgustu padne oko trećina godišnje količine kiše.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Tako blizu Pekinga, a opet tako drugačiji - u Tjanđinu se oseća more, a duh je veseliji. Najveća luka severne Kine ubrzano

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Srce kineskog fudbala nalazi se u Mandžuriji, odakle su Lijaoning i Dalijan, osvajači dve trećine kineskih titula. Šenjang,

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Pre Drugog svetskog rata Šangaj su zvali Parizom istoka. Komunisti su zaustavili razvoj grada, ali je posle 1990. Šangaj

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Poslednja tačka Britanske imperije vratile se kineskoj matici pre 11 godina. Hong Kong je živi dokaz da je princip "

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Pre 111 godina Ćingdao je bio ribarsko selo, a sada sa okolinom ima osam i po miliona stanovnika. Grad koji će ugostiti

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Domaćin Letnjih igara XXIX Olimpijade je Peking. Severna prestonica Kine i carski grad ima istoriju koja traje milenijumima i

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar