Ostale vesti
prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu

24. avgust 2008. | 17:06

Zatvorene 29. OI

Na stadionu "Ptičje gnezdo" svečano su zatvorene 29. Olimpijske igre na kojima je tokom 16 dana učestvovalo 10.500 sportista iz 204 zemlje.

Zastavu Srbije koja je na Igrama osvojila tri medalje - srebrnu u plivanju i bronzane u tenisu i vaterpolu, na ceremoniji zatvaranja nosio je odbojkaški reprezentativac Saša Starović. Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog proglasio je Igre u Pekingu zatvorenim i pozvao sve sportiste da "proslave dolazak nove 30. Olimpijade".

"Zahvaljujući Kini proživeli smo u Pekingu magičnih 16 dana. Kroz ove Igre svet je mnogo naučio od Kine, ali i Kina od sveta", rekao je Rog i poželeo da u svim sportistima "i dalje živi olimpijski duh".

Predsednik Organizacionog odbora Igara u Pekingu Liju Dji zahvalio se sportistima iz celog sveta na "borbenosti, fer pleju i sportskom duhu".

"Igre u Pekingu bile su test za Kinu i dokaz da je naša zemlja važan član olimpijske porodice. Igre su bile velika proslava mira i ljubavi medju ljudima", istakao je Liju Dji.

Oko 7.000 vežbača učestvovalo je u spektaklu zatvaranja Igara, prenoseći osnovnu poruku - ponovno ujedinjenje.

Uz tradicionalni kineski bubanj i zvuk zvoncića nekoliko stotina vežbača započeo je "epilog" kineske olimpijske "priče".

"Stranica" je bila na trenutak zatvorena, da bi na centralni teren "provalila" reka od nekoliko hiljada sportista iz svih zemlaja učesnica, praveći veliku svetsku žurku.

Na red su potom došli predstavnici volontera, ljudi koji su činili dušu ovih Igara. Čak milion dobrovoljaca je pomoglo u višemesečnim pripremnama Igara u Pekingu. Njima su se buketima cveća zahvalili sportisti predvodjeni bivšim olimpijskim šampionom u plivanju Aleksandrom Popovim, koji su izabrani u Sportsku komisiju MOK.

Potom je simbolično točak istorije pomeren unapred - u 2012. godinu, kada će novi domaćin Igara biti London.

Posle primopredaje olimpijske zastave izmedju gradonačelnika Pekinga i Londona, Guo Djinlonga i Borisa Džonsona, na stadion je ušao veliki crveni "dabldeker". Simbol Londona se potom transformisao u zeleni fudbalski stadion na čijem krovu se pojavio jedan od najboljih fudbalera današnjice Dejvid Bekam i - degažirao "bubamaru" u publiku.

Pre njegovog pojavljivanja, gitarista legendarne rok grupe Led Cepelin, Džimi Pejdž, odsvirao je čuveni hit iz sedamdesetih godina "Puno ljubavi".

Ponovo su zatim Kinezi vratili "točak" u 2008. godinu i uz pomoć 396 vežbača napravili postolje olimpijske vatre, poručivši time da olimpijski duh u ljudima gori poput plamena...Potom su postolje plamena preobrazili u "Kulu sreće" i okružili je sa pet krugova koji nose ne samo olimpijsku, već i kinesku simboliku sreće.

Priredio/la: ČŽ

Postojeći komentari (13) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Olimpijske igre u Pekingu biće zatvorene u nedelju, ceremonijom koja počinje u 14 časova po srednjoevropskom vremenu.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Međunarodni olimpijski komitet posvećen je razvoju sporta i ne može da utiče na sprovođenje reformi u suverenoj državi kao

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

MOK će tražiti od Svetske gimnastičarske federacije da proveri godine rođenja kineskih gimnastičarki koje su osvojile medalje.

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar

Svetske sportske legende, okupljene u Pekingu, oduševljene su nastupom Jamajčanina Usaina Bolta.

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Rog kritikovao Bolta | 21. avgust 12:48
Predsednik MOK Žak Rog kritikovao je jamajčanskog atletičara Usaina Bolta zbog "manjka poštovanja" prema protivnicima.

Postojeći komentari (34) | Pošaljite komentar

Jamajčani su u sredu uveče do duboko u noć na ulicama Kingstona i drugih gradova slavili podvig najboljeg sprintera današnjice

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Međunarodni olimpijski komitet zadovoljan je jer su u Pekingu do sada zabeležena samo četiri slučaja dopinga.

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Ukrajinska altetičarka Ljudmila Blonska, koja je osvojila srebrnu medalju u sedmoboju, bila je pozitivna na anabolički steroid.

Postojeći komentari (13) | Pošaljite komentar

Kineski sprinter u disciplini 110m sa preponama Liu Šijeng neće tražiti od osiguravajućeg društva da mu isplati novac.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu
sreda 4. avgust 2021.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kina Kina 51 21 28 100
2. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 36 38 36 110
3. Rusija Rusija 23 21 28 72
4. Velika Britanija Velika Britanija 19 13 15 47
5. Nemačka Nemačka 16 10 15 41

Fantasy fudbal
Igra: Virtuelni selektor, kreiraj svoj košarkaški tim