Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 21.08.2008.

12:48

Rog kritikovao Bolta

Predsednik MOK Žak Rog kritikovao je jamajčanskog atletičara Usaina Bolta zbog "manjka poštovanja" prema protivnicima.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Bolt je u finišu trke na 100m, kada je već imao nedostižnu prednost, počeo da slavi, šireći ruku i pozdravljajući publiku na stadionu. "To nije način na koji bi trebalo da se ponaša pravi šampion. Nemam problem sa tim da on napravi šou na stadionu, ali je morao da pokaže više poštovanja prema rivalima i da im pruži ruku posle trke", rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Bolt je na toj trci do zlatne medalja došao postavivši novi svetski rekord od 9,69 sekundi.

"Razumem njegovu radost, ali je mogao to da pokaže na drugačiji način. Kao da je ostalima rekao: 'Uhvatite me ako možete'. To se ne radi, ali mlad je i verujem da će naučiti", naveo je Rog.

U trci na 200 metara, Bolt je opet oborio svetski rekord (19,30 sekunde), a nakon toga sam je istrčao počasni krug.

"Iako još uvek nije u potpunosti sazreo i naučio kako da se ponaša, Bolt je veliki sportista", dodao je Rog.

Jamajčanin je postao prvi sportista, posle Karla Luisa na OI 1984, koji je pobedio u trkama na 100 i 200 metara.

"Bolt je dao novu dimenziju sprintu. On je sada ono što je bio Džesi Ovens posle Igara u Berlinu 1936. godine", ocenio je Rog.

Američki sprinter na 200 metara Šon Kroford, koji je osvojio srebrnu medalju, rekao je da ne vidi ništa loše u načinu na koji je Bolt proslavio trijumf.

"Možda je bilo malo pomešanih osećanja među ostalim trkačima, ali ne mislim da je Bolt pokazao nepoštovanje. Ako je ovaj momak radio naporno svaki dan, onda je zaslužio svoj pobednički ples", zaključio je Kroford.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve