B92 Sport Peking 2008 Olimpizam Nepoznati sportovi

4. avgust 2008. | 07:02

Trampolina

Prisustvo na Olimpijskim igrama: 2 puta (2000, 2004)
Discipline: muškarci i žene pojedinačno
Najuspešniji takmičari: Aleksanadar Moskalenko, Rusija (zlato i srebro), Karen Kokburn, Kanada (srebro i bronza na OI, zlato na SP 2008)
Srbija/Jugoslavija i trampolina: nismo imali predstavnike


Osnovna pravila: Takmičenje u trampolini jedna je od tri grane gimnastike koja je zastupljena na Olimpijskim igrama. Kao i u ostalim granama, takmičari dobijaju od sudija ocene, od kojih je maksimalna deset. Uz izvođenje ocenjuje se i težina izvedenih elemenata. Sudija je sedam, od čega dvoje ocenjuje težinu, a petoro izvođenje. Najniža i najviša ocena za izvođenje se odbacuju, a ostale tri saberu sa ocenama za težinu. Ako je rezultat izjednačen, uključuju se i dve odbačene ocene.

Postoje četiri obavezna elementa u svakoj vežbi:
1. Doskok na leđa ili prednji deo tela,
2. Salto ili dupli salto sa okretom od najmanje 540 stepeni (ime tog elementa je Rudolf),
3. Dupli salto unapred ili unazad, sa ili bez okreta,
4. Dupli salto unapred ili unazad, sa okretom od najmanje 360 stepeni (u žargonu Flifi)

U kvalifikacijama svaki gimnastičar na trampolini izvodi obavezni program, koji se sastoji iz elemenata poređanih po zadatom redu, i slobodni program, koji mora sadržati ukupno 10 obavezno različitih elemenata, unapred prijavljenih, ali izvedenih po sopstvenoj želji. Najboljih osam ide u finalnu rundu, u kojoj gimnastičar izvodi novi slobodni program.Sama trampolina sastoji se od metalnog okvira i veoma tankog zategnutog najlona. Okvir je dugačak 5,05 metara, širok 2,91m, a visok 115,5 centimetara, dok je najlon debeo 6 milimetara. Osim pri usponu na trampolinu, noge moraju biti spojene, a stopala ispravljena.

Istorija sporta: Trampolina je nastala na osnovu ideje cirkuskog umetnika De Trampolina, koji je 30-ih godina XVIII veka shvatio da se sigurnosna mreža, koja obezbeđuje artiste tokom tačke, i sama može da posluži za odskakanje. Ubrzo su osmišljeni atraktivni programi, koji su uključivali preskakanje niza cirkuskih životinja.

Trampolina u obliku sličnom današnjem razvijena je tokom 30-ih godina, a stvorio ju je američki gimnastičar Džordž Nisen. U civilstvu je najpre korišćena za zabavu, ali su je NASA i Američko ratno vazduhoplovstvo koristili za vežbe pilota i astronauta.

Od kraja 40-ih godina prošlog veka u Americi su počela sportska takmičenja, koja se ubrzo šire u Evropu. Od 1964. redovno se održavaju svetska prvenstva, a iste godine sedam nacionalnih saveza stvorilo je Svetsku federaciju.

Tokom vremena trampolina je izgubila popularnost u Americi zbog čestih povreda i sa njima povezanih tužbi, a potpuni primat preuzela je Evropa. Međunarodna federacija za trampolinu postala je deo Međunarodne gimnastičke federacije 1999. godine.

Olimpijska istorija: Trampolina je jedan od najmlađih olimpijskih sportova. Debitovao je na Igrama u Sidneju pre osam godina, kada su u obe konkurencije pobede zabeležili Rusi. Dobre rezultate na dva olimpijska takmičenje ostvarili su i Kanađani, Nemci i Ukrajinci.

Rusija i Kanada osvojili su po 3, Ukrajina i Nemačka po dve, a Kina i Australija po jednu medalju. Kineski, japanski i ruski takmičari najveći su favoriti u Pekingu.

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Streličarstvo | 4. avgust 05:55
Streličarstvo će na Olimpijskim igrama biti već 14. put, ali je taj atraktivni sport prilično nepoznat našoj javnosti. Upoznajte

Postojeći komentari (12) | Pošaljite komentar


pondeljak 11. decembar 2023.

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kina Kina 51 21 28 100
2. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 36 38 36 110
3. Rusija Rusija 23 21 28 72
4. Velika Britanija Velika Britanija 19 13 15 47
5. Nemačka Nemačka 16 10 15 41

Fantasy fudbal
Igra: Virtuelni selektor, kreiraj svoj košarkaški tim