Nova vest
Olimpizam

Sreda, 06.08.2008.

01:44

Majkl Felps

Reprezentacija: SAD
Sport: plivanje
Rođen: 30. juna 1985, Baltimor
Olimpijske igre: 2000, 2004
Medalje: 6 zlata, 2 bronze

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Bez sumnje jedna od najvećih zvezda Olimpijskih igara u Pekingu. Posle osam osvojenih medalja sa Igara u Atini, američki plivač Majkl Felps stiže u Peking gladan novih uspeha, sa jasnim ciljem - obaranjem rekorda Marka Špica iz 1972. godine od 7 plivačkih zlatnih medalja na istim Igrama.

Pre 4 godine, tada 19-godišnji Felps ostao je na korak od cilja, osvojivši 6 najsjajnijih odličja, ali je sa ukupno 8 medalja izjednačio rekord sovjetskog gimnastičara Aleksandra Ditjatina, po broju osvojenih medalja sa jednog olimpijskog takmičenja. Od tada je, kaže, postao jači, brži, zreliji i spremniji za medijsku pažnju i pritisak koji ga očekuje u Pekingu.

Iako je tokom Olimpijskih igara u Atini privukao do tada skoro nezapamćenu medijsku pažnju, Felps se našao na naslovnim stranama američkih sportskih listova još 4 godine pre toga, kada je kao 15-godišnjak na Igrama u Sidneju postao najmlađi američki plivač na Olimpijskim igrama u poslednjih 7 decenija.



Iako nije osvojio medalju, zauzeo je odlično peto mesto u trci 200m leptir stilom. Nije mu trebalo mnogo vremena da stekne reputaciju najveće nade američkog plivanja. Pet meseci posle Sidneja oborio je svetski rekord na 200m leptir, i sa 15 godina i 9 meseci postao najmlađi rekorder u istoriji plivanja. 2002. godine postao je najbrži plivač i u disciplini 400m mešovito, a godinu dana kasnije i na 200m mešovito. Do sada je zabeležio neverovatnih 25 svetskih rekorda.

U Atini je propustio šansu da obori rekord Špica, ali je, bez obzira, imao spektakularan učinak. Pobedio je u trkama 100m i 200m leptir, 200m i 400m mešovito, štafetama 4x200m slobodno i 4x100m mešovito, dok je osvojio bronzu u trkama 4x100m slobodno i 200m slobodno, nazvanoj ‘Trka veka’, zbog duela sa Australijancem Janom Torpom i Holanđaninom Piterom van den Hugenbandom.

Podjednako impresivan učinak imao je i na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Melburnu, gde je osvojio 7 zlatnih medalja i oborio čak 5 svetskih rekorda. Da se nalazi u fantastičnoj formi pred Peking, Felps je potvrdio u američkim kvalifikacijama za Olimpijske igre, održanim u julu, kada je oborio dva svetska rekorda, na 200m i 400m mešovito.

Američki mediji svrstali su ga među najveće sportiste današnjice, uz Tajgera Vudsa i Rodžera Federera, a njegov trener Bob Bauman uveren je da će Felps uskoro postati najuspešniji olimpijac u istoriji.

Pred dolazak u Peking izjavio je da je spremniji za medijski pritisak nego pre 4 godine. “Sada sam opušteniji. Znam šta me očekuje”, rekao je Felps i priznao da u prethodnih 300 dana nije propustio nijedan trening, čak ni na Božić, pred Novu godinu ili rođendan.

U Pekingu će tokom devetodnevnog plivačkog takmičenja učestvovati u 8 finala (5 individualnih, 3 štafete) i ukupno 17 trka, uključujući kvalifikacije i polufinala. Konkurenciju u trci na 100m delfin, koja mu je jedna od najslabijih, imaće i u našem Miloradu Čaviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve