Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

15:04

Elizabeta Lipa

Elizabeta Lipa, Rumunija Siret, 26. oktobar 1964. Veslanje 8 olimpijskih medalja (5 zlata, dva srebra i jedna bronza)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Elizabeta Lipa (devojačko Oleniuk) debitovala je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, kada je još uvek bila tinejdžerka sa samo 19 godina. U svom prvom nastupu stigla je do zlatnog odličja u dubl skulu sa partnerkom Marioarom Popesku, da bi na poslednjem, pre četiri godine na Olimpijskim igrama u Atini do zlata stigla veslajući u osmercu. Ona je jedina osoba koja je osvajala zlato u dve glavne veslačke discipline singl skul i osmerac. Takođe, Lipa je jedna od retkih koja je do zlata stizala i u skulu (dva vesla po čoveku) i u svipu (jedno veslo po čoveku).

Lipa je predstavljala Rumuniju pet puta na Olimpijskim igrama i svaki put je osvajala makar po jednu medalju. Na Igrama u Seulu 1988. godine do srebrne medalje u dubl skulu stigla je sa Veronikom Kogeanu. Njih dve su osvojile i bronzu u četvercu. 1992. godine Lipa, koja radi za centralnu obaveštajnu službu Rumunije, sa Kogeanom je ponovila srebro u dubl skulu, da bi u singl skulu ona osvojila svoje drugo olimpijski zlato.



U istoj disciplini četiri godine kasnije u Atlanti nije uspela da odbrani odličje pošto je završila kao deveta, ali je zato do zlata stigla u osmercu. Sa tim zlatom postala je jedini veslač u istoriji Olimpijskih igara koji je osvojio šest medalja.

U svojoj 35. godini života Lipa je bila i u Sidneju na Igrama, gde je odbranila zlato u osmercu, pa je tako postala najstarija olimpijska šampionka u ovoj disciplini veslanja. Taj retki uspeh ponovila je i četiri godine kasnije u Atini.

Kada se 2006. godine penzionisala, istakla je da se nije odvojila od ideje da zlato u osmercu brani i u Pekingu. Ove godine dobila je medalju „Tomas Keler“ na Svetskom veslačkom kupu u Lucernu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

15 h

U fokusu

Vidi sve