Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

22:02

Micuo Cukahara

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Japanski gimnastičar Mitsuo Tsukahara ne samo što će ostati upamćen po svojim olimpijskim zlatnim medaljama, već i po novinama koje je uveo u gimnastiku.

Ovaj Japanac rodjen 22.decembra 1947.godine osvojio je na Olimpijskim igrama 5 zlatnih, jednu srebrnu i tri bronzane medalje, kao i 4 zlatne medalje na Svetskim šampionatima. Bio je prevaga u nastupima japanske reprezentacije koja je osvajala timsko zlato 1968. godine u Siudad Meksiku, 1972.godine u Minhenu, i 1976.godine u Montrealu.

Bio je izuzetni svestran gimnastičar koji je osvajao medalje na gotovo svim spravama, ali će kako po medaljama, biti upamćen i po preskoku koji se od 1970.godine i takmičenja u Ljubljani zove Cukahara preskok.

Od OI u Minhenu taj preskok koristi se redovno na velikim takmičenjima, a u svom programu koristili su ga veliki gimnastički šampioni u toj disciplini: Monika Rosu, Simona Amanar, Elena Zamolodčikova i Hervasio Defer.



Gimnastička karijera Tsukahare trajala je deset godina, trenutno živi u svom rodnom gradu Tokiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve