Nova vest
Olimpizam

Sreda, 06.08.2008.

03:46

Leontin van Morsel

Reprezentacija: Holandija
Sport: biciklizam
Rođena: 22. marta 1970, Bekel
Olimpijske igre: 1992, 2000, 2004
Medalje: 4 zlata, 1 srebro, 1 bronza

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sa 6 olimpijskih medalja, od toga 4 zlatne, Leontin van Morsel je jedan od najuspešnijih holandskih olimpijaca svih vremena. Zvezda ženskog biciklizma od kraja 80-ih pa sve do Olimpijskih igara 2004, Van Morselova je prošla brojne uspone i padove, uključujući i bolest koja joj je ozbiljno ugrozila život, pre nego što se vratila na veliku scenu na Igrama u Sidneju, gde je osvojila tri zlatne medalje.

Pre nego što je debitovala na Olimpijskim igrama, 1992. godine, Van Morselova je već bila svetski šampion, kako na drumu, tako i na stazi. U Barseloni, ipak, nije ispunila očekivanja, zauzevši tek 8. mesto u grupnoj trci na stazi, odnosno 23. mesto u drumskoj trci.

Godinu dana kasnije odbranila je titulu svetskog prvaka na drumu, ali je zatim propustila sledeće tri sezone, uključujući i Olimpijske igre u Atlanti 1996, nakon što je obolela od anoreksije i bulimije. Posle višegodišnje borbe, tokom koje je smršala čak do 43 kilograma, uspela je da prebrodi probleme sa ishranom i da se, gladna uspeha, vrati na međunarodnu scenu.

Na Igrama u Sidneju bila je jedna od najuspešnijih učesnica. Najpre je oborila svetski rekord u polufinalu trke u grupnoj konkurenciji, a zatim sa lakoćom stigla do zlatne medalje u finalnoj trci.



Takmičenje na stazi završila je osvajanjem još jedne medalje, ovog puta srebra, u trci na bodove. Tu nije bio kraj njenog slavlja u Sidneju. Na drumskom delu takmičenja osvojila je još dve zlatne medalje, uključujući i pobedu u trci na hronometar, sa čak 37 sekundi viška u odnosu na najbližu pratilju.

Kada su na red došle Olimpijske igre u Atini, Van Morselova je imala već 34 godine, ali nije propustila priliku da pred kraj karijere osvoji još dva olimpijska odličja. Uprkos pehu u drumskoj trci, kada je posle pada pretrpela povredu vrata i ramena, posle čega se činilo da je takmičenje u Atini za nju završeno, vratila se u velikom stilu u trci na hronometar, u kojoj je zabeležila ubedljiv trijumf za četvrto olimpijsko zlato u karijeri. Kolekciji medalja dodala je takođe još jednu bronzu.

Posle Igara u Atini prekinula je profesionalnu karijeru. Pored 4 zlatne olimpijske medalje, ima i 9 najsjajnijih odličja sa svetskih šampionata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve