Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

14:58

Emil Zatopek

Emil Zatopek, Čehoslovačka
Koprivnice, 19. septembar 1922
Atletika
5 olimpijskih medalja (4 zlatne i 1 srebrna)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Emil Zatopek ostaće upamćen kao atletičar koji je na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine osvojio tri zlatne medalje u najdužim trkačkim disciplinama. On je bio najbrži na 5 i 10 kilometara, kao i u maratonu, za koji se prijavio u poslednjem trenutku i koji je istrčao prvi put u svom životu.

Zatopek je prvi atletičar koji je 10 kilometara istrčao za manje od 29 minuta. Mnogi ga smatraju za najboljeg trkača 20. veka, a poznat je po svojim brutalnim metodama treninga, što je potvrđivao u svojim izjavama: „Nisam bio dovoljno talentovan da se smejem i trčim u isto vreme“, „To je granica bola i patnje koja odvaja muškarce od dečaka“, „To je bila najbolja iscrpljenost koju sam ikada osetio“.



Zatopek je prvo zlato osvojio u Londonu na 10.000 metara, kada je pobedio za 300 metara, a sve osim dvojice rivala je prestigao za jedan čitav krug. Na istim igrama zlato na 5000 metara mu je izmaklo za metar i po.

Imao je nadimak „Češka lokomotiva“ zbog jedinstvenog stila trčanja. Bio je uticajna figura u Komunističkoj partiji svoje zemlje. On je podržavao demokratsko krilo, pa je posle „praškog proleća“ smenjen sa svih bitnih funkcija i poslat u rudnik na prinudni rad.

Zatopek je umro u Pragu posle teške bolesti 2000. godine. Krajem te godine Olimpijski komitet ga je posthumno nagradio medaljom Pijera de Kubertena.

Bio je oženjen Danom Zatopkovom, koja je bila osvajačica zlatne olimpijske medalje iz 1952. u bacanju koplja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve