Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

19:28

Aleksandar Kareljin

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Aleksandar Kareljin je jadan od najuspešnijih rvača grčko-rimskim stilom u istoriji Olimpijskih igara. Osvojio je tri uzastopna prva mesta na najelitnijem takmičenju, poslednji put na OI u Atlanti. Poslednji pokušaj da se domogne četvrtog najsjajnige odličja bio je u Sidneju, ali ga je osujetio amerikanac Rulon Gardner. „Ruski medved“, kako su ga zvali, rođen je u Sibiru, kao beba koja je na porođaju težila neverovatnih 6,8 kilograma.

Počeo da se bavi rvanjem sa 13 godina. Nastupao je u najtežoj klasi. Njegova snaga, brzina, kondicija i neverovatna statura za telesnu težinu od 130 kilograma, u kombinaciji sa dominacijom u sportu, doveli su do toga da ga u svetu prozovu „Eksperiment“. Njegova snaga i veština izgledali su kao da je u pitanju naučni eksperiment. Upitan da li zna zašto ga tako zovu Kareljin je odgovorio: „Ja svaki dan treniram onako kako oni ne treniraju u životu“. Trinaest godina nije bio pobeđen. Poslednjih šest godina tog neverovatnog perioda protivnicima nije prepustio niti jedan poen.

U istoriju rvanja je, pored mnoštva osvojenih medalja, ušao i po zahvatu koji je primenjivao. Bacanje kojim je „uništavao“ protivnike postalo je poznato kao „Kareljinovo bacanje“. On je uspevao da protivnika podigne do visine svojih kukova i odatle ga prebaci preko ramena. Za to je dobijao od dva do pet poena, zavisno od visine sa koje je protivnik bacan na parter. Tim potezom oduševljavao je sve od publike do sudija i naučnih radnika, jer su u pitanju bili ljudi preko stotinu kilograma, koje je sa lakoćom bacao po strunjači.

Kuriozitet i danas retkost u sportu je da jedan vrhunski takmičar ima i akademsko obrazovanje. Kareljin je jedan od retkih apsolutnih šampiona koji ima titulu doktora fakulteta za Fizičku kulturu. Pred kraj karijere odlučio se za političku karijeru, pa je 1999. godine ušao u rusku Dumu kao predstavnik za Novosibirsku oblast 1999, 2003, and 2007 godine. Bio je predsednik komiteta za sport tog parlamentarnog tela.

Tokom karijere bio je višestruki svetski i evropski šampion, a povukao se kao evropski šampion 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve