Nova vest
Olimpizam

Petak, 22.08.2008.

08:24

MOK ispituje navode o Kineskinji He

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Međunarodni olimpijski komitet zatražio je od Svetske gimnastičke asocijacije (FIG) da istraži navode da je kineska gimnastičarka He Kesjin mlađa od 16 godina, što je granica za nastup na Olimpijskim igrama. He je na Igrama u Pekingu osvojila dve zlatne medalje, a u zvaničnim podacima stoji da je rođena 1. januara 1992. godine.

"Pošto je bilo nekih navoda da ona ima manje godina nego što se to vidi u zvaničnim dokumentima, zatražili smo od FIG-a da proveri podatke", naveo jedan od zvaničnika MOK-a, koji je želeo da ostane anoniman.

Godište kineske gimnastičarke dovedeno je u pitanje kada je jedan stručnjak za računare iz SAD objavio da je otkrio da je He rođena 1994. godine.

Portparol FIG-a Filipe Silaći odbio je da komentariše ove navode, ali je još pre mesec dana ova organizacija saopštila da je MOK potvrdio prijave svih takmičara za Olimpijske igre u Pekingu.

Selektor reprezentacije Kine Huang Jubin rekao je da ne postoje dokazi o tome da je He mlađa nego što je dozvoljeno i da istraga o toj stvari nije potrebna.

"Ja stvarno imam 16 godina i baš me briga šta ljudi pričaju", rekla je He posle osvajanja drugog olimpijskog zlata u Pekingu.

Kina je na Igrama u Pekingu osvojila devet zlatnih medalja od mogućih 14, što je novi rekord ove zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve