Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 24.08.2008.

10:27

Španci pali u finišu, zlato za SAD

Košarkaši SAD-a osvojili su zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu pobedom nad Španijom u finalu 118:107.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dvejn Vejd bio je najefikasniji igrač finalnog meča sa 27 poena, Kobe Brajant je dodao 20, a Lebron Džejms 14. U ekipi Španije Rudi Fernandes ubacio je 22, Pau Gasol 21, a Huan Karlos Navaro 18.

Španci su u utakmici za zlatnu medalju odigrali fenomenalno, i jedina su ekipa koja je u Pekingu odigrala egal meč sa Amerikom. Ipak, Kobi Brajan, Dvejn Vejd i odličan šut za tri poena doneli su timu Majka Kžiževskog zlato u finalnom okršaju.

Španija je već u prvoj četvrtini pokazala da je verovatno jedini tim na svetu koji može da pruži otpor Amerikancima.

Zahvaljujući odličnoj igri Gasola i Navara ekipa Španije je u šestom minutu vodila sa 21:17. Ipak, u finišu četvrtine Vejd i Boš su se razigrali i doneli rezultatski preokret (38:31).

U drugoj četvrtini Karmelo Entoni i Kris Pol su počeli da pogadjaju sa svih pozicija, a španska odbrana nije imala adekvatan odgovor. Takav tok doneo je Amerikancima dvocifrenu razliku (63:51), koju su Španci smanili do poluvremena (69:61).

Centar Španije Felipe Rejes i bek Rudi Fernandez razigrali su se u trećoj četvrtini, kada je "furija" ponovo uspela da se približi rivalu na četiri poena zaostatka (71:75 i 75:79). Vejd je, međutim, u poslednja tri minuta deonice ponovo "odlepio" SAD na 91:82.

Mladi Fernandez je "trojkom" u 32. minutu smanjio na 89:91 i tada se činilo da će meč ući u neizvesnu završnicu. Usledio je odgovor Amerikanaca preko Kobija Brajanta i i Lebrona Džejmsa, čijim poenima su SAD u 37. minutu došle do vodjstva 108:99.

Španci su "trojkom" Karlosa Himeneza u 38. minutu smanjili na 104:108. Pitanje pobednika rešeno je minut pre kraja, kada je Brajant pogodio za 113:105, a zatim je Pol realizovao dva slobodna bacanja i doneo Amerikancima deset poena prednosti.

Amerikancima je ovo 13. zlatna medalja na olimpijskom košarkaškom turniru, a SAD su ujedno vratile titulu posle osam godina i trijumfa na Igrama u Sidneju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve