Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 24.08.2008.

04:32

Kenijac Vansiru najbrži u maratonu

Kenijac Samjuel Vansiru pobednik je maratonske trke, kojom su završena atletska takmičenja u Pekingu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vansiru je u trci održanoj u nedelju rano ujutro po lokalnom vremenu oorio oliompijski rekord, pretrčavši 42.195 metara za dva sata, 6 minuta i 32 sekunde. On je prvi Kenijac sa zlatnom olimpijskom medaljom u maratonu. Srebro je pripalo Žauadu Garibu iz Maroka, koji je u cilj ušao 44 sekunde posle pobednika, dok je trećeplasirani Tsegaj Kebede iz Etiopije u cilj ušao posle tačno dva sata i 10 minuta.

Etiopljani su tako osvojili samo bronzu, iako su među prvih sedam imali tri takmičara, a Deriba Merga, koji je vodio tokom većeg dela trke, pao je u finišu na poziciju četiri.

Najbolji predstavnik Evrope bio je Švajcarac Viktor Rotlin na šestom mestu.

Svetski prvak Luk Kibet iz Kenije odustao je na pola trke zbog stomačnih problema, a svetski rekorder Hajle Gebreselasije ranije je rešio da trči samo na 10.000 metara, zbog zagađenog vazduha u Pekingu.

Vansiru, kojeg takođe zovu i Vandžiru, do Pekinga je trčao maraton samo dva puta, ali je prošle godine dva puta rušio rekord u polumaratonima.

U završnih pet kilometara on je iza sebe ostavio dvostrukog prvaka sveta Gariba, a oba takmičara ubedljivo su oborila olimpijski rekord Karloša lopeša iz Los Anđelesa 1984. godine – 2:09,21.

Maraton na Igrama u Pekingu počelo je 98, a završilo 76 atletičara. Takmičenje je počelo u 7:30 po lokalnom vremenu, uz temperaturu od 24 stepena, a do kraja ona se popela na 30 stepeni, uz jako sunce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve