Ukinuta suspenzija ruskim paraolimpijcima

Međunarodni paraolimpijski komitet (MPOK) ukinuo je suspenziju ruskim takmičarima nakon 29 meseci.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Suspenzija će biti ukinuta do 15. marta.

MPOK je naveo da su reforme Rusije u borbi protiv dopinga i ograničavanje umešanosti države dovoljne da se toj zemlji dozvoli da se takmiči na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

MPOK je odustao od zahteva da ruske vlasti priznaju izveštaj istražitelja Svetske antidoping agencije Ričarda Meklarena, koji je doveo do suspenzije Ruskog paraolimpijskog komiteta u avgustu 2016. godine.

"Suspenzija nije više potrebna i proporcionalna situaciji u kojoj se sada nalazimo. Rusija najverovatnije nikada neće prihvatiti Meklarenov izveštaj, a neodređena suspenzija će ugroziti sportiste u toj zemlji", rekao je predsednik MPOK Endru Parsons.

On je naveo da je od 70 ispunjeno 69 zahteva. MPOK će pratiti poslove Ruskog paraolimpijskog komiteta najmanje do 2022. godine, što podrazumeva da bi mogli momentalno da suspenduju Rusiju ako prekrši uslove, koji će biti objavljeni u martu.

Rusiji je bilo zabranjeno učešće na Paraolimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu prošle zime učestvovalo je 30 ruskih sportista pod imenom "neutralni paraolimpijski sportisti".

Rusija je jedna od najuspešnijih zemalja u paraolimpijskim sportovima. Imala je najviše osvojenih medalja u Sočiju 2014. godine. Odluka MPOK došla je nakon što je WADA vratila dozvolu za rad Ruskoj antidoping agenciji.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je u decembru produžila suspeniziju ruskim atletičarima i na 2019. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.