Velike reči predsednika Poljske: Kandidovaćemo se za Olimpijske Igre

Predsednik Poljske Adržej Duda izjavio je u sredu da će se ta džava kandidovati za organizaciju Olimpijskih igara 2036. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/Jakub Kaczmarczyk
Foto: EPA-EFE/Jakub Kaczmarczyk

Naredne Igre održavaju se u Parizu, nakon toga u Los Anđelesu, u Brizbejnu one naredne, dok grad domaćin za 2036. još uvek nije odrđen

Poljska će, kaže Duda, biti spremna za taj dan.

Uz Poljsku, očekuje se da kandidati za organizaciju Igara 2036. budu Meksiko, Indija i Indonezija i još nekolicina država.

Poljska se dosad pokazala kao ozbiljan domaćin raznih svelikih sportskih manifestacija pa bi Olimpijske igre bile samo potvrda snage ove države da iznese još jedan, onaj najveći mogući sporski spektakl na svojim plećima.

"Želeo bih da kažem, posle konsultacija sa Olimpijskim komitetom Poljske, ministrom sporta, i sa članovima Vlade, da imamo ambiciju i nameru da krenemo sa pripremama organizacije za kandidaturu LLetnjih Igara 2036. godine", rekao je Duda na konferenciji za medije u mestu Zakopane, u istočnoj Poljskoj.

Uz Poljsku, interesovanje za kandidaturu pokazali su Indonezija i Meksiko, Indija takođe mada ima njamanje šansi, a u trku bi mogle da se uključe Turska, Mađarska i naravno neka zemlja golfskog zaliva.

"Naši poljski prijatelji su već pokazali kako se uspešno oranizuju velika međunarodna takmičenja na najvišem nivou", pohvalio je Poljake Hasan Arat, član izvršnog odbora Evropskog olimpijskog komiteta (EOC).

EOC je organizator Evropskih igara koje se inače održavaju na svake četiri godine uz učešće preko 7.000 sportista u 26 disciplina tokom 12 dana.

"Prema svemu što je EOC zatekao u Poljskoj, ova zemlja poseduje sve što je kvalifikuje da se kandiuje za organizaciju Olimpijskih igara", poručio je Arat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.