Ruski sport pred novim sankcijama

Svetska anti-doping agencija (WADA) saopštila je da rusku anti-doping agenciju čekaju nove sankcije jer nije ispunila obaveze koje su od nje zahtevane.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U istom problemu su, prema saopštenju WADA-e, i organizacije "Panam sports" (Panamerička sportska federacija), i anti-doping agencije Južne Afrike Bermuda.

Što se tiče novih kazni za RUSADA (Ruska anti-doping agencija), one ne mogu biti mnogo teže nego što već jesu, pošto je ova organizacija već pod sankcijama zbog vojne invazije Rusije na Ukrajinu.

Nove kazne sa kojima bi - zbog kazne za RUSADA - Rusija i ruski sport mogli da se suoče, a prema predlogu Komisije za reviziju usklađenosti (CRC), mogle bi biti uklanjanje zastave Rusije sa Olimpijskih igara, svetskih prvenstava, kontinentalnih i regionalnih takmičenja, sve dok Rusi ne ispune svoje obaveze prema WADA.

Svetska anti-doping agencija nije dobila pozitivne izveštaje o tome da je RUSADA uskladila svoje propise sa državnim zakonodavstvom, kako je utvrđeno revizijom 2022. godine.

Što se tiče anti-doping agencija Južne Afriek i Bermuda, te organizacije su "na tapetu" i pred kaznom jer u svoje zakone nisu implementirali pojedine propise koje nalaže WADA.

Obe države su dobile rok od 21 dan da naprave korekciju u sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.