Doping skandal, pa rat: "Grešni" Rusi se nadaju povratku u olimpijsku porodicu

Portparol Kremlja Dmitri Peskov izjavio je danas da se nada da će ruski sportisti ponovo biti vraćeni pod zastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruski sportisti su izopšteni iz svih takmičenja i do daljeg im je zabranjeno da se takmiče pod okriljem MOK-a zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

U Moskvi, ipak, gaje nadu da se to može promeniti uskoro i da bi ruski sportisti, makar sa neutralnim znamenjima, mogli da učestvuju na OI u Parizu.

Ruski sportisti su se već takmičili pod neutralnom zastavom, posle kazne koja im je izrečena 2019. godine, zbog masovnog dopinga sporista, kako je utvrđeno kasnije - i sistemskog, i za koji je znala i država.

Zbog tog skandala tek pojedini ruski sportisti su se takmičili na Olimpijskim igrama, i to bez znamenja svoje države.

Rusi su sada pod sankcijama, ali iz drugih razloga - zbog rata.

"Nadamo se da će razum pobediti i da će ideja olimpizma trijumfovati i da ćemo ponovo biti integrisani u olimpijsku porodicu", rekao je novinarima u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prošle nedelje predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov je potvrdio da Rusija neće bojkotovati Igre u Parizu 2024. godine i da će svaki ruski sportista biti slobodan da odluči da li će učestvovati na OI pod neutralnom zastavom.

Rusi su, kao što je poznato, suspendovani sa svih takmičenja brzo posle vojne agresije te zemlje na Ukrajinu 2022. godine, ali je Međunarodni olimpijski komitet prošlog marta preporučio da ruski sportisti mogu učestvovati u međunarodnim takmičenjima, individualno, pod neutralnim znamenjima. I to važi za one sportiste koji ne podržavaju agresiju svoje zemlje na Ukrajinu.

Pojedini ruski sportisti učestvovali su na Igrama u Tokiju 2021. godine pod nazivom svog olimpijskog komiteta (ROC), a ne pod imenom "Rusija", zbog skandala u vezi sa dopingom na Igrama u Sočiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.