Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 10.04.2023.

18:40

"Neprihvatljivo je da se sportisti iz Ukrajine suoče sa rivalima iz zemlje koja ubija civile"

Međunarodni olimpijski komitet (MOK), uprkos protivljenju zapadnih država, preporučio je otvaranje vrata međunarodnih takmičenja ruskim i beloruskih sportistima

Izvor: B92

Autor:B92

EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Nemačka sada najavljuje da embargo na njenom tlu ostaje na snazi.

"Države koje održavaju velike sportske događaje nisu bespomoćne. Mogu da kontrolišu izdavanje viza i odluče hoće li Rusima zaista dozvoliti da učestvuju," rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, prenosi agencija dpa.

"Postupaćemo u skladu sa sopstvenim, sasvim jasnim stavom, kada u Nemačkoj budemo organizovali međunarodna takmičenja," dodala je Fezerova.

Sportisti iz Rusije i Belorusije su zbog ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine izbačeni sa većine međunarodnih takmičenja.

MOK je, međutim, krajem marta preporučio da im se dozvoli učešće pod uslovom da ne nastupaju pod nacionalnim obeležjima, nego kao neutralni sportisti.

Neke organizacije, uključujući atletiku, su saopštile da neće ukidati embargo, ali neke, poput gimnastike, rvanja i mačevanja, su saopštile da hoće.

To je Nemačku, Poljsku i neke druge države podstaklo da otkažu događaje koje je ove godine trebalo da ugoste.

Fezerova insistira da će eventualno otvaranje sportske pozornice za propagandu ruskog predsednika Vladimira Putina, "ratnog huškača," ujedno biti i izdaja svih vrednosti sporta.

"Neprihvatljivo je da se ukrajinski sportisti suoče sa rivalima iz zemlje koja ubija toliko civila u Ukrajini," rekla je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

20 h

U fokusu

Vidi sve