Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 23.03.2023.

19:19

"MOK ne može biti sudija u globalnim političkim sporovima"

Predsednik Međunarodnog olimijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je da Olimpijske igre moraju da ostanu podalje od politike.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

MOK je uveo sankcije Rusiji i Belorusiji nakon početka rata u Ukrajini prošle godine, dok još uvek nije doneo odluku o isključenju sportista Rusije i Belorusije sa Olimpijskih igara

"Olimpijske igre i njihovo upravno telo, Međunarodni olimpijski komitet, ne mogu biti sudije u globalnim političkim sporovima. Ako politika odlučuje ko može da učestvuje u takmičenju, onda sport i sportisti postaju alat politike. Tada je nemoguće da sport prenese svoja ujedinjujuća ovlašćenja. Moramo da budemo politički neutralni, ali ne i apolitični. Dobro znamo da politika vlada svetom. Dobro znamo da naše odluke imaju političke implikacije i to moramo da uvrstimo u naše razmišljanje. Međutim, ne bi trebalo da napravimo grešku što smo se uzdigli u sudije političkih sporova zato što će nas te političke sile slomiti", istakao je Bah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

7 h

U fokusu

Vidi sve