Nova vest
Olimpizam

Utorak, 14.03.2023.

17:59

MOK se oglasio o ruskim i beloruskim sportistima na OI 2024

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da bi britanska vlada trebalo da poštuje "autonomiju sporta",

Izvor: B92

Autor:B92

MOK se oglasio o ruskim i beloruskim sportistima na OI 2024
Foto: Profimedia

Nakon što je tražila od sponzora da podrže zabranu učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.

Sekretarka za kulturu Lusi Frejzer poslala je pismo britanskim izvršnim direktorima 13 partnera MOK-a širom sveta rekavši da "režimima ne sme biti dozvoljeno da koriste sport u svrhe svoje propagande".

"Nije na vladama da odluče koji sportisti mogu da učestvuju u međunarodnim takmičenjima. To bi bio kraj svetskog sporta koji danas poznajemo", navodi se u saopštenju MOK, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Frejzer je u februaru predsedavala samitom 36 zemalja, posle kojeg je objavljeno da one podržavaju zabranu učešća ruskih i beloruskih takmičarima zbog rata u Ukrajini.

"Na sportskim organizacijama je isključiva odgovornost u odlučivanju koji sportisti mogu da učestvuju u međunarodnim takmičenjima isključivo na osnovu njihovih sportskih zasluga. U skladu sa tim, olimpijski sponzori nisu uključeni u proces donošenja odluka. Nadamo se da će britanska vlada poštovati autonomiju sporta", naveo je MOK.

MOK je u januaru saopštio da istražuje način povratka ruskih i beloruskih sportista kako bi se takmičili na Igrama u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve