Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 09.02.2023.

16:20

Upozorenje za Ukrajinu: "Prekinite sa pretnjama"

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je Ukrajinu da odustane od pretnji bojkotom Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

Izvor: B92

Autor:B92

Upozorenje za Ukrajinu:
EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

Predsednik MOK Tomas Bah rekao je Olimpijskom komitetu Ukrajine da "izuzetno žali" zbog takvih pretnji, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ukrajina se nada da će dobiti međunarodnu podršku u svojim naporima za izbacivanje ruskih i beloruskih sportista iz sportskih takmičenja zbog rata koji je izazvala Rusija.

MOK je naveo da će "istražiti put" da se ruski i beloruski sportisti takmiče kao neutralni.

Ukrajinski ministar sporta Vadim Gutsajt, koji je i predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine, rekao je da bi njegova zemlja mogla da bojkotuje Igre u Parizu, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja, koje su takođe pozvale da se potvrdi zabrana.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da bi dopuštanje ruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. godine značilo da je "teror na neki način prihvatljiv".

U Bahovom pismu Gutsajtu, u koje je BBC imao uvid, predsednik MOK rekao je da su "klevetničke" izjave ukrajinskih zvaničnika koji sugerišu da bi dopuštanje učešća ruskim i beloruskim sportistima promovisalo rat.

Bah je dodao da su pretnje o bojkotu Igara "preuranjene", pošto MOK još nije "pod konkretnim uslovima" razgovarao o učešću ruskih i beloruskih sportista pod neutralnom zastavom.

On je optužio Ukrajinu da "pritiska" međunarodne federacije, članove MOK i buduće organizatore Olimpijskih igara "u pokušaju da javno utiče na njihove odluke" i tvrdi da "većina njih to smatra izuzetno žalosnim".

Predsednik MOK dodao je da ukrajinski sportisti imaju jednoglasnu podršku olimpijskog pokreta i da "svi osećamo bol i patnju ukrajinskog naroda u ovom surovom ratu".

Posle ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, MOK je pozvao sportske organizacije da izbace ruske i beloruske sportiste, čelnike i ekipe iz međunarodnih takmičenja, ali je Bah rekao da je svgestan uticaja tih kazni na sportiste.

U svom pismu, Bah je citirao rezoluciju Ujedinjenih nacija u kojoj se navodi da "bilo koji oblik diskriminacije nije u skladu sa olimpijskim pokretom" i da su dva specijalna izvestioca Ujedinjenih nacija izrazila zabrinutost zbog potpune zabrane učešća ruskih i beloruskih sportista, koja je diskriminatorska. On je rekao da su to razlozi zbog kojih se razmatra mogućnost da se oni takmiče kao neutralni sportisti.

Bah je istakao da bi bojkot značio "kršenje olimpijske povelje" i da je u suprotnosti sa osnovima i principima olimpijskog pokreta.

Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska se protive učešću Rusije i Belorusije, a njima su se priključili i olimpijski komiteti Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da se protivi učešću ruskih sportista na Igrama 2024. godine sve dok traje rat u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve