Nova vest
Olimpizam

Petak, 03.02.2023.

15:19

Premijeri baltičkih zemalja: Bojkot OI moguć ako se Rusi takmiče

Premijeri tri baltičke zemlje pozvali su Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da zabrani učešće ruskih sportista na Igrama u Parizu sledeće godine.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Premijeri baltičkih zemalja: Bojkot OI moguć ako se Rusi takmiče
Foto: Profimedia/Laure Boyer / Hans Lucas

Oni su to uradili zbog rata u Ukrajini, istakavši i bojkot kao mogućnost.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da bi sportisti iz njene zemlje mogli biti dovedeni u situaciju da se takmiče protiv Rusa, tvrdeći da su mnogi od njih "vojnici".

"Mislim da bi naši napori trebalo da budu u tome da ubedimo naše druge prijatelje i saveznike da je učešće ruskih i beloruskih sportista jednostavno pogrešno", rekla je Kalas, dodajući i saveznika Rusije u ratu.

"Dakle, bojkot je sledeći korak. Mislim da će ljudi razumeti zašto je to neophodno", dodala je ona.

Njen letonski kolega Arturs Krisjanis Karins rekao je da je "po saveti" za osudu" dozvoliti Rusima da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Estonija, Letonija i Litvanija graniče se sa Rusijom i stekle su nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine. Te države snažno podržavaju Ukrajinu, još jednu bivšu sovjetsku republiku, u ratu.

Ukrajina se odlučno protivi puštanju Rusa da se takmiče na Igrama u Parizu.

Letonski olimpijski komitet zapretio je u sredu bojkotom Igara ako ruskim sportistima bude dozvoljeno da se takmiče i pozvao druge zemlje da formiraju koaliciju kako bi izvršili pritisak na međunarodna sportska tela. To je bio prvi olimpijski komitet, osim Ukrajine, koji je javno zapretio bojkotom.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda izrazio je podršku odluci Međunarodnog paraolimpijskog komiteta da zabrani učešće na međunarodnim takmičenjima ruskim i beloruskim sportistima, preneli su mediji u baltičkim zemljama.

"Podržavamo odluku da se zabrani takmičenje sportistima iz zemalja koje su započele ničim izazvan i neopravdan rat u Evropi i krše međunarodno pravo i ljudska prava", rekao je Nauseda posle sastanka sa predsednikom Međunarodnog paraolimpiskog komiteta Endrjuom Parsonsom u Viljnusu.

"Međunarodna sportska zajednica ne može da zatvori oči pred ratnim zločinima", dodao je on.

MOK podstiče sportske federacije da dozvole svim Rusima ili Belorusima da se takmiče ako nisu "aktivno podržavali rat u Ukrajini" i tvrdi da bi bilo diskriminatorno suspendovati sportiste samo na osnovu njihovog državljanstva. Ovo telo želi da se ruskim i beloruskim sportistima dozvoli da se takmiče kao "neutralni sportisti".

"Ruski sportisti neće moći da 'glume' da igraju pod neutralnom zastavom jer u sadašnjem svetu nema neutralnosti", rekla je litvanska premijerka Ingrida Šimonite.

Druga nacionalna olimpijska tela, uključujući i Olimpijski i Paraolimpijski komitet SAD, podržavaju napore MOK-a da se pronađe način da se Rusi takmiče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

14 h

U fokusu

Vidi sve