Nova vest
Olimpizam

Petak, 27.01.2023.

15:05

Zajednički sastanak ministra sporta, predsednika OKS i člana MOK-a

Održan zajednički sastanak ministra sporta Zorana Gajića i predsednika OKS Božidara Maljkovića sa srpskim članom MOK-a Nenadom Lalovićem.

Izvor: B92

Autor:B92

Zajednički sastanak ministra sporta, predsednika OKS i člana MOK-a
Foto: MOS

Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar OKS Đorđe Višacki, državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta ministra Jovan Knežević i posebni savetnik ministra Dejan Bojović.

Na samom početku ovog konstruktivnog sastanka, održanog u prijateljskom tonu, gospodin Nenad Lalović upoznao je novog ministra sporta, gospodina Zorana Gajića, sa aktivnostima Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao i sa izazovima sa kojima se susreću ova organizacija i međunarodna olimpijska porodica. Takođe, gospodin Lalović je izvestio ministra Gajića o svim važnim pojedinostima u vezi sa organizacijom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

"Gospodin Nenad Lalović je naš najistaknutiji sportski radnik i jedan od najbližih saradnika predsednika MOK – a, gospodina Tomasa Baha. Upravo iz tog razloga, organizovali smo danas ovaj sastanak kako bismo kroz konstruktivan dijalog, došli do novih ideja kojima ćemo unaprediti poziciju našeg sporta u međunarodnim okvirima. Mi ćemo i na dalje ostati posvećeni organizaciji najvećih sportskih takmičenja kako bismo našu Srbiju prikazali u najlepšem svetlu",
istakao je ministar Gajić nakon sastanka.

Gospodin Nenad Lalović, koji je i predsednik Svetske rvačke federacije, osvrnuo se na današnji sastanak izjavivši.

"Razgovarali smo o sportskim takmičenjima u Srbiji, o kvalifikacijama za Olimpijske igre i o situaciji u međunarodnom sportu. Svetsko prvenstvo u rvanju 2023. godine održaće se početkom septembra u Beogradu. Izuzetna čast je dva puta uzastopno biti domaćin najvećeg međunarodnog takmičenja u rvanju.

Prethodno prvenstvo prošlo je u najboljem redu, pokazan je najviši mogući kvalitet organizacije, a rvači Srbije su na ovom takmičenju ostvarili istorijske sportske rezultate".

Na sastanku je dogovorena još bliža saradnja i koordinacija po svim pitanjima koja su važna za naš sport i sportsku diplomatiju. Podvučena je spremnost naše države da pomogne organizaciju najvećih međunarodnih sportskih takmičenja.

Ovo je posebno važno, imajući u vidu da je ovo predolimpijska godina, a da će Srbija biti domaćin nekoliko svetskih prvenstava odakle će sportisti moći da se kvalifikuju na Olimpijske igre u Parizu 2024.

"Ovaj sastanak je bio veoma dragocen obzirom da je gospodin Lalović danas jedan od najuticajnijih ljudi u svetu sporta i član Izvršnog odbora MOK - a. Zajedno smo upoznali ministra sporta, gospodina Gajića, sa svim izazovima sa kojima se Olimpijski pokret danas suočava. Važnost olimpizma u ovo vreme posebno dolazi do izražaja imajući u vidu da je to platforma koja promoviše mir, a mir je nešto što danas nedostaje u svetu. Olimpijska povelja kaže da sport treba da bude nezavisan u odnosu na državu i politiku, ali stimuliše nacionalne olimpijske komitete da imaju dobru saradnju sa državom u cilju poboljšanja sporta, a ovaj sastanak danas je upravo još jedan dobar primer toga",
istakao je predsednik OKS Božidar Maljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve