Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 26.01.2023.

10:25

Gradonačelnica Pariza želi Ruse na Igrama

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da želi učešće ruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Gradonačelnica Pariza želi Ruse na Igrama
Foto: Profimedia

Za razliku od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je tražio njihovo izbacivanje.

"Mislim da je ovo trenutak za sportiste i da sportisti ne treba da budu lišeni takmičenja. Ali, mislim i zalažem se, kao i veliki deo sportskog pokreta, da ne bude ruske delegacije pod ruskom zastavom", rekla je Idalgo za Frans 2.

Ona bi više volela da se ruski sportisti takmiče pod neutralnom zastavom, kao što je to već bio slučaj.

"Naravno Igre se održavaju u geopolitičkom prostoru. Nadam se da će rat u Ukrajini biti iza nas kada budemo organizovali Igre u Parizu, što će biti trenutak dugo očekivanog bratskog susreta, pošto zbog kovida i svega kroz šta upravo prolazimo, postoji potreba da se okupimo oko sporta", navela je gradonačelnica Pariza.

Ildago je istakla da će Pariz biti spreman na vreme za takmičenje i da se sve odvija u okviru predviđenog budžeta.

Predsednik Ukrajine Zelenski je u utorak tražio od svog francuskog kolege Emanuela Makrona da se Rusija izbaci sa predstojećih Olimpijskih igara, koje će se održati na leto 2024. u Parizu.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je u sredu, posle konsultacija sa predstavnicima sportista, međunarodnim federacijama i nacionalnim olimpijskim komitetima, naveo da "nijednom sportisti ne bi trebalo da bude zabranjeno da se takmiči samo na osnovu pasoša".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve