Deset zemalja već planira 2036. godinu – kome idu Olimpijske igre?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je danas saopštio da pregovara sa 10 potencijalnih kandidata za domaćina Letnjih Olimpijskih igara 2036. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Interesovanje za priređivanje OI 2036. izmedju ostalih su zvanično iskazali Egipat, Engleska, Indija, Indonezija i Katar, ali spisak svih još nije poznat.

"Pregovaramo sa 10 zainteresovanih nacionalnih olimpijskih komiteta sa četiri kontinenta", izjavio je generalni direktor MOK-a Kristof De Keper na sastanku Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta u Seulu, u Južnoj Koreji.

Domaćinstvo Olimpijski igara se dodeljuje u tajnom procesu koji vode zvaničnici MOK-a kako bi izbegli skupu javnu kampanju i glasanje koje je ranije osporavalo više kandidata.

Novim sistemom je Brizbejn izabran za domaćina 2032, 11 godina pre tog sportskog takmičenja.

Taj sistem je uveden posle istrage koju je vodila Francuska o navodnoj kupovini glasova u kampanjama Rio de Žaneira i Tokija za domaćina Igara 2016. i 2020. godine.

De Keper je izjavio da je 10 kandidata za domaćina Igara, koje nije naveo, "u veoma različitim fazama (pripreme)... u skladu sa svojim regionalnim ili nacionalnim okvirima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.