Nova hapšenja zbog trećeg sponzora OI u Tokiju umešanog u korupciju

Bivši član UO Olimpijskih igara u Tokiju Harajuki Takašahi danas je uhapšen treći put zbog korupcije povezane sa trećim sponzorskim ugovorom za to takmičenje.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: EPA/ HOW HWEE YOUNG
Foto: EPA/ HOW HWEE YOUNG

Prema najnovijim optužbama o sumnjivim isplatama, Takahaši i još jedan zvaničnik primili su 104.000 dolara od kompanije Daiko Adverjtazing iz Osake, saopštilo je Okružno tužilaštvo Tokija.

Uhapšen je jedan zvaničnik te kompanije. Kompanija Daiko se izvinila zbog hapšenja, zbog problema kupcima i deoničarima i obećala je da će saradjivati u istrazi.

Daiko je treća kompanija umešana u skandal u vezi Olimpijskih igara, posle kompanije Aoki koja je pravila odeću za Igre i velike izdavačke kuće Kadokava.

U vezi sa sve tri kompanije bio je bivši član Upravnog odbora Igara 78-godišnji Harajuki Takašahi, koji je prvi put uhapšen 17. avgusta. Tužioci su naveli da je Takahaši favorizovao kompanije u poslovima u vezi sa Olimpijskim igrama u zamenu za mito.

Više od 50 kompanija sponzorisale su Olimpijske igre u Tokiju i spekuliše se da bi se hapšenja mogla nastaviti. Tokio je prošlog leta organizovao Olimpijske igre i Paraolimpijske igre, posle godinu dana odlaganja zbog pandemije korona virusa.

Na organizaciju Olimpijskih igara potršeno je 13 milijardi dolara, uglavnom javnog novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.