Paljenje plamena u tišini

Ceremonija paljenja i kretanje baklje sa olimpijskim plamenom za Zimske olimpijske igre u Pekingu biće bez učešća javnosti.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
AP Photo/Andy Wong/Tanjug
AP Photo/Andy Wong/Tanjug

Sve zbog zabrinutosti od širenja omikron soja koronavirusa, saopštili su organizatori,

"Kina je svečanost sa prenosom baklje ograničila na samo tri dana usled zabrinutost zbog koronavirusa", navode organizatori.

Olimpijski plamen će biti izložen samo u zatvorenim prostorima koji se smatraju "bezbednim i kontrolisanim", prema navodima kineskih zvaničnika koji su govorili na konferenciji za novinare.

Nijedna ruta javnog prevoza neće biti poremećena da bi se nastavio normalan život za 20 miliona stanovnika kineske prestonice.

Nošenje štafeta, u čemu će učestvovati 1.200 nosilaca baklje, počeće 2. februara, a završiće se dva dana kasnije, 4. februara kada se Igre otvaraju u Pekingu i u susednoj provinciji Hebej.

"Ova štafeta sa bakljom će uvek dati prioritet bezbednosti. Uzimajući u obzir faktore kao što su preventivne mere u uslovima epidemije, štafeta sa bakljom i ceremonijalne aktivnosti biće organizovane u bezbednim i kontrolisanim zatvorenim prostorima”, izjavio je Jang Haibin, zvaničnik pekinškog opštinskog odbora za sport.

Svi nosioci baklje moraju biti vakcinisani i testirani na virus, a njihovo zdravlje će biti praćeno 14 dana pre štafete.

Peking, prvi grad koji je bio domaćin i Letnjih i Zimskih igara, u stanju je visoke pripravnosti zbog korona virusa nakon nekoliko manjih epidemija u različitim delovima zemlje na koje su vlasti reagovale sveobuhvatnim ograničenjima i masovnim testiranjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.