Nova vest
Olimpizam

Sreda, 19.01.2022.

18:12

Upozorenje za učesnike ZOI: Ne spominjite ljudska prava

Sportisti učesnici predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu upozoreni su da će biti kažnjeni zbog ponašanja koje nije u duhu Igara ili pravilima Kine.

Izvor: B92

Autor:B92

Upozorenje za učesnike ZOI: Ne spominjite ljudska prava
Foto: Profimedia

To je navedeno nakon što je organizacija za ljudska prava Hjumans rajt voč (HRW) organizovala brifing kako bi upozorila sportiste na opasnosti od iskazivanja mišljenja na Zimskim olimpijskim igrama, koje počinju 4. februara u Pekingu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Sportistima je rečeno da "ćute o pitanjima ljudskih prava, pošto neće biti zaštićeni u orvelovskoj državi nadzora".

Kina je optužena za genocid nad Ujgurima, što ta država negira.

"Svako izražavanje koje je u olimpijskom duhu, siguran sam da će biti zaštićeno, a sve ili svako ponašanje ili govori koji su u suprotnosti sa olimpijskim duhom, posebno protiv kineskih zakona, takođe podležu određenoj kazni", rekao je zamenik generalnog direktora Odeljenja za međunarodne odnose Zimskih olimpijskih igara u Pekingu Jang Šu.

On je naveo da bi moguća kazna mogla biti oduzimanje akreditacije sportisti.

Upitan za odgovor, Međunarodni olimpijski komitet se pozvao na pravilo 50.2 svojih smernica, koje štite neutralnost sporta i Igara.

"Igre se regulišu pravilima MOK, a ona će se primenjivati u Pekingu, kao i na bilo kojim drugim ranijim Igrama", naveo je MOK.

Pre Olimpijskih igara letos u Tokiju, MOK je ublažio zabranu sportistima, dozvoljavajući im da iskažu svoje stavove tokom konferencija za medije, ali je političko iskazivanje stavova na pobedničkom postolju i dalje zabranjeno.

Nordijski skijaš Noa Hofman rekao je da se plaši za sportiste "zbog nemogućnosti slobode govora".

"Moj savet sportistima koji su tamo i onima koji idu tamo je da ćute", rekao je on na seminaru HRW.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija i Kanada proglasile su diplomatski bojkot Igara u Pekingu i neće slati svoje diplomate na takmičenje zbog pitanja ljudskih prava u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve