Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 09.01.2022.

17:18

Božidar Maljković uputio pismo predsedniku Olimpijskog komiteta Australije

Božidar Maljković uputio je pismo predsedniku Olimpijskog komiteta Australije Džonu Koutsu u kome izražava snažan protest zbog tretmana koji Novak Đoković ima.

Izvor: B92

Autor:B92

Božidar Maljković uputio pismo predsedniku Olimpijskog komiteta Australije

Maljković je svog kolegu pozvao da u duhu olimpijskih vrednosti, da svoj doprinos u rešavanju nepravde sa kojom se najbolji sportista sveta trenutno susreće.

"Siguran sam da je i Vas, baš kao i celu sportsku javnost, šokirala odluka australijske administracije da najboljem sportisti sveta onemogući legalan pristup svojoj teritoriji. Uskratiti Novaku Đokoviću igranje na Australijan openu, jeste kao i slušati Roling Stonse bez Mika Džegera, dakle neprirodno", navedeno je u pismu.

"Političke vlasti vaše teritorije, uzele su na sebe pravo koje im nikako ne pripada, da svojim odlukama utiču na plasman tenisera na ATP listi. Iako sam po vokaciji pravnik, moram priznati da bolje poznajem kontinentalno nego anglosaksonsko pravo. Ipak, mojoj pravničkoj logici izmiče razumevanje tretmana kojem je podvrgnut moj sportista, najbolji teniser sveta Novak Đoković", napisao je Maljković.

On je naveo i da "ukoliko se ispostavi kao tačna informacija da je moj zemljak podvrgnut surovoj pravdi Australije za razliku od ostalih sportista sa identičnim medicinskim statusom kako bih mogao da okarakterišem ovu situaciju sem jasno i očevidno diskriminatorsku? To nas dovodi do one Orvelove sentence da 'su sve životinje iste, ali da su neke istije od drugih' ".

Maljković je, kako je naveo, zaprepašćen činjenicom da je "izvesna" Džala Pulford javno izjavila da će navijati za Rafaela Nadala, a da pritom direktno donosi odluke o sudbini njegovog najvećeg konkurenta.

Predsednik OKS-a je upitao i šta bi se dogodilo da je Srbija na aerodromu uhapsila Jana Trampa na njegov Božić i da mu je oduzela stvari i sredstva za komunikaciju.

"Više sam nego uveren da Novak nije prekršio niti jedan pozitivan propis ili zakon koji je kod vas na snazi. Ukoliko Australija želi da je i u buduće smatramo za demokratsku i uređenu, ona će morati ili da poštuje i dosledno sprovodi svoje zakone, ili da ih u parlamentu menja", navodi se u pismu.

Maljković je napisao i da poznaje Novaka od malena i da nikada nije tražio niti dobio poseban tretman. Istakao je i da je "Novak poseban samo po svojoj sportskoj veličini, inače je tipičan skromni srpski mladić koji pomaže ljudima u nevolji i koji ne očekuje pomoć kada je nepravda nanesena njemu".

"Tako danas, on stoički i u tišini podnosi nehuman tretman vašeg 'ekstradicionog' kazamata, u društvu vaški i pacova. Njegova tišina, glasnija je od buke koju dižu vaši političari", naveo je Maljković.

On se osvrnuo i na pomoć koju je đoković uputio Australiji kada su je zahvatili katastrofalni požari.

"Pominjući ga na svojim tviter nalozima neke prolazne političke pojave neće ostati trajno zabeležene u istoriji Melburna kao što će to ostati Novak, jer ma kakva konačna odluka vaše administracije bila, on će ostati najveći i neprevaziđeni šampion Ozi Opena", ocenjeno je u pismu.

Maljković je pismo završio porukom kolegi "da svoj ugled i sportski autoritet uložite u odbranu olimpizma, pravnih normi i u krajnjoj liniji čovečnosti", dok je đokoviću poželeo "da mu duh Božića obasja srce i tu zatvorsku sobu u kojoj je zarobljen", uz naš pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve