Nova vest
Olimpizam

Sreda, 29.09.2021.

22:15

Pravila za ZOI: Karantin, samo kineski navijači

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je pravila u vezi sa zaštitom od koronavirusa na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Pravila za ZOI: Karantin, samo kineski navijači
Foto: Profimedia/Anton Novoderezhkin/TASS

Među njima su karantin od 21 dana za sportiste koji nisu revakcinisani i zabrana prodaje ulaznica za sve koji ne žive u Kini.

Iako ne nameću obaveznu vakcinaciju učesnicima, organizatori Zimskih igara planiraju strože mere od onih koje su se primenjivale na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog leta. U Tokiju su organizatori "ohrabrivali" vakcinaciju, ali nije bila obavezna.

Među pravilima su karantin od 21 dana po dolasku u Peking za sportiste, zvaničnike i radnike koji nisu revakcinisani, svakodnevno testiranje na korona virus vaksinisanih i zabrana prodaje ulaznica za one koji žive van Kine.

Sportisti mogu da traže da ne idu u karantin iz "opravdanog medicinskog izuzeća", što je izraz koji isključuje ideološke primedbe na vakcine.

To će biti druge uzastopne Olimpijske igre tokom pandemije kada porodice sportista neće moći uživo da gledaju takmičenje.

MOK je naveo da "sve strane saosećaju sa sportistima i gledaocima širom sveta".

Takođe, gosti emitera, sponzora i sportskih organizacija neće prisustvovati takmičenju.

Organizatori Igara u Pekingu planiraju da naprave sigurnosni mehur, čak i za vakcinisane učesnike od 23. januara, gotovo dve nedelje uoči početka takmičenja, koje će biti otvoreno 4. februara.

Taj mehur će se koristiti i na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, koje se završavaju 13. marta.

"U tom mehuru učesnici će moći da se kreću samo između mesta za rad, trening i takmičenje", naveo je MOK, uz najavu da će postojati i namenski sistem transporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve