Nova vest
Olimpizam

Utorak, 13.07.2021.

16:15

Predsednik MOK-a greškom Japance nazvao Kinezima

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah greškom je svoje japanske domaćine nazvao Kinezima, tokom posete uoči početka Olimpijskih igara.

Izvor: MT

Autor: MT

Predsednik MOK-a greškom Japance nazvao Kinezima
Foto: Profimedia

Bah je prošle nedelje doputovao u Tokio, a danas je imao sastanak u sedištu Organizacionog komiteta Olimpijskih igara.

"Uspeli ste da Tokio učinite najbolje pripremljenim gradom za Olimpijske igre. Ovo je još značajnije pod teškim okolnostima sa kojima svi moramo da se suočimo", rekao je Bah.

"Naš zajednički cilj su bezbedne Igre za sve, za sportiste, za sve delegacije i što je najvažnije za kineski narod - japanski narod", dodao je Bah, brzo ispravivši svoju grešku.

Bahove izjave prevodjene su sa engleskog na japanski, ali njegova greška nije prevedena. Medjutim, japanski mediji su o tome brzo izvestili i pojavile su se reakcije na društvenim mrežama.

On je govor završio japanskom frazom: "Gambari mashou", što se prevodi kao: "Dajmo sve od sebe".

Olimpijske igre počinju 23. jula i trajće do 8. avgusta.

Bah je tri dana proveo u izolaciji u luksuznom hotelu u Tokiju i njegovo kretanje bilo je ograničeno, kao i uglavnom za sve koji će učestvovati na Igrama.

Zbog porasta broja zaraženih korona virusom u Japanu je na snazi vanredno stanje, koje će trajati do 22. avgusta.

Bah bi u petak trebalo da poseti Hirošimu, a japanska novinska agencija Kjodo prenela je da postoji protivljenje njegovom dolasku.

Mala grupa demonstranata okupila se u subotu ispred Bahovog hotela noseći transparente na kojima je pisalo da on nije dobrodošao u Tokio.

Izmedju 50 do 80 odsto stanovništva Japana protivi se održavanju Olimpijskih igara u sred pandemije korona virusa.

Oko 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca će učestvovati na Igrama, uz dolazak desetina hiljada zvaničnika, sudija, administratora, sponzora i emitera.

Iz kabineta japanskog premijera saopšteno je danas da je 18,5 odsto stanovništva potpuno vakcinisano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve