Odluka o domaćim navijačima na OI u Japanu u junu

Organizacioni odbor Olimpijskih igara u Tokiju saopštio je danas da bi odluka o prisustvu domaćih navijača na takmičenju mogla biti doneta u junu.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Prethodno je doneta odluka o zabrani prisustva navijača iz inostranstva na Igrama, dok je odluka o domaćim navijačima trebalo da bude doneta ovog meseca.

"Još biramo tajming. Pretpostavljam da će nam biti potrebno malo više vremena da donesemo pravu odluku", rekla je Seiko Hašimoto, predsednica Organizacionog odbora.

Japanski ministar Taro Kano, koji je zadužen za proces vakcinacije u zemlji, izjavio je prošle nedelje da će najverovatnije takmičenje biti održano bez publike zbog porasta broja sluačjeva koronavirusa u Japanu.

Hašimoto je priznala da održavanje Igara ima malu podršku javnosti, posebo jer je manje od jedan odsto populacije vakcinisano. Po anketama, 70 do 80 odsto Japanaca se protivi održavanju Igara.

Sve prisutnije su najave da će sportisti na Olimpijskim igrama morati da se testiraju na koronavirus svakog dana, a raniji planovi govorili su o testiranju svaka četiri dana. Japanski sportisti nisu vakcinisani i zvaničnici su više puta ponovili da to to i ne planiraju jer je sigurno da će se javnost protiviti bilo kakvom planu da mladi sportisti dobiju prednost u odnosu na starije, medicinske radnike i druge ranjive grupe

. Olimpijske igre, koje su odložene prošle godine zbog pandemije korona virusa, održavaju se ove godine od 23. jula do 8. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.