Nova vest
Olimpizam

Sreda, 10.02.2021.

10:52

MOK osudio izjavu šefa OI

MOK je saopštio da su izjave šefa Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Jošira Morija "apsolutno neprikladne".

Izvor: SN

Autor: SN

MOK osudio izjavu šefa OI
Foto: Profimedia

Mori je nedavno na sastanku Olimpijskog komiteta Japana rekao da žene previše pričaju i da bi sastanci na odborima predugo trajali zbog toga.

On je tada rekao i da su žene takmičarski nastrojene.

On se kasnije izvinio i rekao da, uprkos brojnim pozivima, neće podneti ostavku. MOK je prošle nedelje saopštio da je to pitanje zatvoreno posle izvinjenja.

Posle izjave 83-godišnjeg japanskog čelnika, 440 volontera koji su radili u organizaciji Igara napustili su poslove.

"Pored izvinjenja gospodina Morija, Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju smatra da su njegove izjave neprimerene i potvrdio je posvećenost rodnoj ravnopravnosti. Kao lideri olimpijskog pokreta, posvećeni smo našoj misiji da podstičemo i podržavamo promociju žena u sportu na svim nivoima, kako je navedeno u Olimpijskoj povelji", saopštio je MOK, preneo je BBC.

Sponzor Igara Tojota je kritikovala Morija zbog izjava.

"Razočarani smo nedavnim komentarima predsednika Organizacionog komiteta, koje su suprotne vrednostima koje Tojota poštuje i podržava
", rekao je predsednik kompanije Akio Tojoda.

Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju u petak će održati sastanak, na kome će članovi izraziti mišljenje u vezi sa Morijevim izjavama i razgovarati o budućim inicijativama za rodnu ravnopravnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve