Rusija potvrdila da neće uložiti žalbu

Ruska antidoping agencija potvrdila je da neće podneti žalbu u pokušaju ublaži suspenziju svojih timova sa Olimpijskih igara i drugih velikih takmičenja.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
AP Photo/Eugene Hoshiko
AP Photo/Eugene Hoshiko

Sud za sportsku arbitražu (CAS) je prošlog meseca presudio da Rusija neće moći da koristi svoje ime, zastavu i himnu u naredne dve godine, čime je podržao zaključak Svetske antidoping agencije (WADA) da je Rusija manipulisala podacima o dopingu.

CAS je tako prepolovio trajanje sankcija sa četiri na dve godine, uklonio zahteve za proveru ruskih sportista i omogućio im da na takmičenjima nose nacionalne boje.

Rusada je imala mogućnost da podnese žalbu švajcarskom vrhovnom sudu, ali je saopštila da je, iako i dalje smatra da je presuda "manjkava i jednostrana", zadovoljna što je CAS odbio da izrekne oštruju kaznu koju je predložila WADA.

"Rusada smatra da je ovo poglavlje zatvoreno i posvetiće se saradnji sa WADA u cilju potpunog vraćanja statusa članstva agencije", navodi se u saopštenju.

Ruska agencija je navela da je "i dalje u potpunosti posvećenja borbi protiv dopinga, ali da će i dalje braniti prava 'čistih' ruskih sportista i protiviti se bilo kom obliku diskriminacije ruskog sporta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.