Japanski premijer tvrdi: Olimpijskih igara će biti

Odložene Olimpijske i Paraolimpijske igre, koje su prošle godine trebalo da se održe u Tokiju, biće organizovane na leto.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

To je rekao japanski premijer Jošihide Suga, a odluka je doneta uprkos zabrinutosti zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Japanski premijer Jošihide Suga rekao je da će Olimpijske i Paraolimpijske igre biti održane na leto i da će biti bezbedne.

Olimpijske igre počeće 23. jula, a Paraolimpijske mesec dana kasnije – 24. avgusta, prenosi BBC.

Za održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara biće potrebno da se izdvoji dodatnih 2,29 milijardi evra (2,8 milijardi dolara), zbog mera prevencije širenja virusa, a ovo bi mogla da bude najskuplja letnja Olimpijada u istoriji.

Većina građana Japana protivi se održavanju Olimpijskih igara u 2021., kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Oni smatraju da je bolje da se Olimpijada otkaže ili pomeri, ali japanski premijer ističe da će one predstavljati "simbol globalne solidarnosti".

Broj zaraženih korona virusom u Japanu je poslednjih dana u porastu, a Tokio je prvi put potvrdio više od hiljadu novih slučajeva zaraze u jednom danu.

U Japanu su potvrđeni slučajevi mutiranog soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, a gradonačelnica Tokija Juriko Koike je upozorila da broj zaraženih mogao znantno da se uveća.

Prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins", u Japanu je do sada zabeležen 239.041 slučaj korona virusa, a ukupno je preminulo 3.337 pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.