Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 30.07.2020.

17:02

Britanac hoće da amputira nogu jer mu ne daju da se takmiči na Paraolimpijskim igrama

Džordž Bejts, reprezentativac Velike Britanije u košarci u kolicima, razmišlja o tome da amputira sopstvenu nogu.

Izvor: LN

Autor: LN

Britanac hoće da amputira nogu jer mu ne daju da se takmiči na Paraolimpijskim igrama
Photo by Matt Roberts/Getty Images

Bejts smatra da je primoran na ovoliko radikalan potez zbog nedavne promene u pravilniku koja bi mu onemogućila da nastavi da se bavi svojim sportom, ujedno i da učestvuje na Paraolimpijskim igrama.

Britanac ima Sudekov sindrom, odnosno kompleksni regionalni bolni sindrom, zbog kojeg ne može samostalno da hoda, već mu je potrebna pomoć, što, od skora, nije "dovoljno" da bi bio smatran paraolimpijcem.

"Ovo me je izuzetno iznenadilo. Registrovan sam kao osoba sa invaliditetom već 15 godina, tako da me je ovo 'razorilo'. Odustao sam od svega ostalog u životu kako bih se ovim bavio, trenirao sam deset godina i ovo me je šokiralo i povredilo", rekao je Bejts za britanski Skaj.

Sve se promenilo zbog pravila uvedenih 2015. godine koje do sada Međunarodni savez košarke u kolicima nije poštovao.

Nova pravila uveo je Međunarodni paraolimpijski komitet, a u januaru je, tvrdi Bejts, zapretio Savezu da će njihov sport biti izbačen iz Paraolimpijskih igara ukoliko ne budu pratili ista pravila.

"U januaru sam započeo proces da budem reklasifikovan i sve se završilo u sredu kada je objavljeno da moje stanje nije 'dovoljno' po novim pravilima. Njihov pravilnik je dosta ograničavajući jer ne uzima u obzir veliki broj invaliditeta. Proces je potpuno 'crno-beo', invaliditeti nisu takvi", objašnjava Bejts.

Kada je imao oko 14 godina Bejts je mogao da amputira noge, ali je odlučio da to ne uradi.

"To je bila realna opcija kada sam bio mlađi. Kada pogledam sada na to, žao mi je što nisam to uradio. Značajno bi olakšalo stvari, ali nikada nisam mislio da ću biti u poziciji gde kao paralizovana osoba ne mogu da igram sport za paralizovane ljude", jasan je Britanac.

Prvo što će uraditi je uložiti žalbu na presudu, a onda...

"Prvo ide žalbeni postupak, onda postoje neke stvari koje takođe mogu da uradim, sve pre nego što donesem tu odluku... Ali, moram da krenem da razmišljam o tome sada jer to nije odluka koju mogu da donesem na brzaka. Ja možda imam još deset godina karijere, a onda ću morati ovako da živim do kraja života, tako da je to velika odluka",
podvlači Bejts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve