Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 09.04.2020.

15:55

Hrvatska obezbedila više od 5.000.000 evra za pomoć klubovima

Vlada Hrvatske donela je mere za pomoć sportskim savezima i klubovima za vreme korona-krize.

Izvor: B92

Autor:B92

Hrvatska obezbedila više od 5.000.000 evra za pomoć klubovima
Foto: enduro/Depositphotos

Vlada Hrvatsle obezbedila je 40.000.000 kuna (5.250.00 €) preraspodelom unutar državnog budžeta za Centarlnu državnu kancelariju za sport.

Državni novac deliće se klubovima i savezima odnosno sportskim udruženjima za pomoć pri očuvanju radnih mesta.

"Ovo je pomoć za sportske radnike, trenere, fiozioterapeute i one bez kojih klubovi ne mogu", kaže Tomislav Družak, predsednik Centarlne državne kancelarije za sport.

Nakon izbijanja epidemije i obustave takmičenja, sportski savezi i razni hibridi na kojima sport opstaje nisu ušli u paket vladinih mera za spas ekonomije jer se ne radi o poslovnim subjektima.

Najavljene su tri ključne mere:

- podrška za očuvanje radnih mesta u sektoru sporta pogođenog koronavirusom iznosiće za mart 2020. godine 3.250 kuna (425 evra), a za april i maj po 4.000 kuna (525 €).

- rokovi za donošenje propozicija za novu sezonu mogu biti i kraći od godinu dana.

- za vreme trajanja vanrednih okolnosti vladina kancelarija za sport može da donese i odluku o vanrednoj podršci klubovima.

Ove mere su namenjene pre svega podršci amaterskim udruženjima i sportskim radnicima koji su važni za opstanak klubova, ali će profesionalni klubovi koji u Hrvatskoj većinom egzistiraju u fudbalu i košarci, moći dobiti sredstva.

Prema propisima EU, podršku državnih i lokalnih vlasti mogu primati i omladinski pogoni.

Družak iz izjavio da je opstanak mnogobrojnih klubova i sportskih udruženja u Hrvatskoj upitan zbog gubitka prihoda, sponzora i prodaje ulaznica te nemogućnosti isplate radnika.

"Tu se pre svega misli na administrativno i tehničko osoblje neophodno za rad klubova, na trenere, fizioterapeute i sportske voditelje. Zaključkom Vlade utvrđuju se mere pomoći i to u vidu isplate podrške korisnicima za očuvanje radnih mesta i isplatu plata radnicima u sportskim udruženjima i klubovima", rekao je Družak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve