Sportski bioskop – B92.net preporučuje za sredu

Spremite grickalice.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: bratova/Depositphotos
Foto: bratova/Depositphotos

Još nekoliko nedelja nećemo imati priliku da gledamo sportska takmičenja, ali to ne znači da ne možemo da uživamo u svim čarima koje sport nudi.

S obzirom da nas je pandemija koronavirusa potpuno proterala u kuće, najbolji način da se "ubije" vreme su kvalitetni ili bar zanimljivi filmovi.

U duhu naše rubrike, sportska redakcija portala B92.net će vam u predstojećem periodu svakog dana predlagati dva filma čija je tematika upravo sport.

Krećemo "jako", sa jednim klasikom i emotivnoj priči bazirano na (donekle) istinitim događajima sa Zimskih olimpijskih igara 1988, te dokumentarcem o jednom od najboljih fudbalera svih vremena.

"Cool Runnings" (1993)

"Cool Runnings" je američka sportska komedija iz 1993. godine režisera Džona Turtltaba koja je bazirana na priči o prvom bob timu Jamajke u istoriji.

Trojica jamajkanskih sprintera pokušavaju da se izbore za mesto u timu za Olimpijske igre, ali jedan od njih se u kvalifikacionoj trci sapliće i povlači sa sobom drugu dvojicu i tako uništava svima olimpijske snove.

Međutim, olimpijska želja u njima je toliko velika da će učiniti sve kako bi se pojavili na prestižnom takmičenju, napraviće čak i čudo.

Odlučuju da osnuju prvi bob tim u istoriji Jamajke i na prašnjavim brdima svoje domovine se spremaju za ledeni Kalgari.

Ukoliko ipak niste pogledali već ovaj film, nećemo dalje otkrivati priču u čijoj su osnovi sve pozitivne i negativne strane ljudskog karaktera.

Ovaj film će vam istovremeno izazvati i osmehe na lica i tugu, a na kraju vas neće ostaviti ravnodušnim.

"Dijego Maradona" (2019)

Od striptiz bara do Skudeta.

"Dečak upoznaje loptu, beži iz sirotinje i postaje najbolji fudbaler sveta. Dečak otkriva drogu i žene, dečak pada u nemilost", tako je BBC opisao film oskarovca Asifa Kapadijana o Dijegu Armandu Maradoni.

Kapadija je s ljubavlju konstruisao film koji beleži uspon i pad omiljenog sina Argentine, njegov vrhunac u Napulju, prve titule u istoriji, i sve što sledi nakon dostizanja vrha.

"Kada si na terenu, život nestane. Problemi nestanu, sve nestane"
, kaže Maradona u jednom momentu.

Ljubitelje fudbala će oduševiti izobilje akcija sa terena, koje nas vraćaju na pitanje da li je on najbolji fudbaler svih vremena?

Ostanite kod kuće!