Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 26.03.2020.

10:35

"Virus je božanska kazna za postupke protiv Rusije"

Bivša ruska gimnastičarka Svetlana Korkina dale je svoje "zanimljivo" viđenje pandemije koronavirusa.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL

Dvostruka olimpijska šampionka u ritmičkoj gimnastici (1996. u Atlanti i 2000. u Sidneju) smatra da je ova epidemija "božanska kazna protiv Zapada za postupke protiv Rusije".

"Sve ovo se dogodilo, s moje tačke gledišta, je jer su Rusija i naši sportisti ljuti. Nije slučajnost da naša himna kaže 'Bože čuvaj našu zemlju'. Covid-19 se pojavio zbog lažnih optužbi i političkih poteza protiv naše zemlje, što je dovelo do diskvalifikacije mnogih sportista zbog dopinga. Rusija bi trebalo da iskoristi odlaganje Olimpijskih igara da bi odbranila svoje sportiste pred CAS (Sud za sportsku arbitražu) i vratila se u kompletnom sastavu u svim disciplinama", rekla je Korkina.

U svetu je koronavirusom zaraženo više od 470.000 ljudi, a preminulo je više od 21.000. U Rusiji je zvanično registrovano nešto više od 650 zaraženih, uz tri smrtna slučaja.

Rusija je u decembru dobila četvorogodišnju zabranu učešća na najvećim sportskim događajima, uključujuči Olimpijske igre 2020, koje su doložene za 2021, te Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022.

Uprkos zabrani, Rusija će moći da se takmiči na Evropskom prvenstvu, takođe odloženom za 2021, a čiji je jedan od gradova domaćina Sankt Peterburg – budući da UEFA nije definisana kao „organizator glavnih događaja" u pogledu odluka o kršenju antidopinga.

Samo sportisti koji mogu da obezbede dokaz da nisu učestvovali u sistematskom dopingu mogu da se takmiče, ali pod neutralnom zastavom.

Ukupno 168 ruskih sportista takmičilo se pod neutralnom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018, nakon što je reprezentaciji te zemlje zabranjeno učešće nakon ZOI 2014. godine u Sočiju.

Ruski sportisti osvojili su 33 medalje u Sočiju, od čega 13 zlatnih. Rusiji je zabranjeno da se takmiči kao nacija u atletici od 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve