Šampion strepi za sportiste: Mlad sam, zdrav, snažnih pluća, a zamorim se od šetnje

Niko nije bezbedan od koronavirua, pa ni profesionalni sportisti, što je u petak gostujući na TV B92 istakao profesor doktor Dragan Radovanović.

AKIzvor: B92
Podeli
Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Među onima koji su zaraženi je i 32-godišnji južnoafrički plivač Kameron van der Burg, olimpijski šampion iz Londona 2012. i srebrni iz Rio de Žaneira 2016.

Van der Burg je opisao svoje iskustvo koronavirusom.

Pročitajte još "Vrhunski sportisti nisu bezbedniji, imunološki su slabiji od nas"

"Borim se sa Covid-19 poslednjih 14 dana. To je najgori virus koji sam imao u životu, a iako sam zdrava individua sa snažnim plućima (nikad nije pušio, prim. aut), koja vodi zdrav stil života i koja je mlada (zbog čega je manje sklon riziku od zaraze). Iako su najčešći simptomi (visoka temperatura) nestali, i dalje osećam veliki zamor i kašalj ne prestaje. Satima sam izmoren čak i od najobičnije fizičke aktivnosti kao što je šetnja", napisao je Van der Burg na društvenim mrežama.

Pročitajte još Dve zemlje "odjavile" Olimpijske igre!

"Gubitak fizičke kondicije je ogroman, pa strepim za sportiste zaražene koronavirusom jer će izgubiti dosta fizičke spreme tokom poslednjeg kruga priprema (za Olimpijske igre). Infekcija blizu takmičenja je najgora moguća stvar za sportistu. Sportisti će nastaviti da treniraju dok god je na snazi aktuelni datum Igara, a to ih izlaže nepotrebnom riziku. Svi koji se zaraze će morati da se vrate brzo na trening, što povećava oštećenja i period oporavka", dodao je olimpijski šampion.

Van der Burg je poslao jasnu poruku svima.

"Molim vas, vodite računa o sebi. Zdravlje je najvažnije, Covid-19 nije šala",
zaključio je Kamerun van der Burg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.