Nova vest
Olimpizam

Utorak, 10.12.2019.

12:00

Oglasio se Putin u vezi sa suspenzijom Rusa

Predsednik Rusije Vladimir Putn rekao je da stoji politika iza odluke da se ruskim zabrani sportistima učešće na svim međunarodnim takmičenjima do 2023.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Oglasio se Putin u vezi sa suspenzijom Rusa
Photo by Mark Thompson/Getty Images

WADA je u ponedeljak suspendovala sportiste iz Rusije zbog malverzacija sa laboratorijskim podacima, pa ruski sportisti pod zastavom svoje zemlje neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dve godine kasnije.

"Po mom misljenju, a mislim da su svi sa tim saglasni, svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i baziana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nisu napravili prekšaj", rekao je Putin posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenosi Rojters.

Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a svi sportisti koji dokažu da nisu umešasni u doping skandal, moći će se takmiče pod neutralnom zastavom.

"Milsim da iz stručnjači iz WADA to dobro razumeju. Ako neko od njih donosi odluke o kolektivnom kažnjavanju, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoti međunarodnog sporta, nego politička odluka, koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta".

Putin je rekao i da Moskva ima temelje za žalbu protiv odluke WADA, jer kako kaže, zaključci tog tela ne sadržze optužbe upućene ruskom Olimpijskom komitetu.

"Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se takmiči pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka WADA krši povelju. Imamo temelja za žalbu", zaključio je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d