Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 14.10.2019.

15:45

Futbolej – sport budućnosti koji stiže iz vojvođanske ravnice

Ako jednoga dana budete veliki poklonik sporta koji se zove futbolej, znajte da će za to biti kriva grupa sportskih zaljubljenika iz Bačkog Petrovog Sela.

Izvor: B92

Autor:B92

Futbolej – sport budućnosti koji stiže iz vojvođanske ravnice
Foto: Footballey Serbia/Željko Derušek

Jer na livadama i terenima ovog mesta u okolini Bečeja već sada se igra jedinstven sport koji je kombinacija tri popularna sporta, fudbala, odbojke i tenisa.

Pitate se kako je to moguće igrati i kakva su pravila?

Prosto rečeno, futbolej je kombinacija fudbala, tenisa i odbojke, ili kako kažu oni koji ga već upražnjavaju, to je ”nožni tenis na terenu za odbojku”.

Pravilo kaže da se igra isključivo fudbalskom loptom "peticom", a pravila su ova - lopta može jednom da odskoči od polja, ali dozvoljeno je da se uhvatiti i volej, pre nego što je igrač prebaci u deo terena protivnika preko 220 cm visoke mreže.

Igralište je podeljeno na dva jednaka dela dimenzija 6x9 metara.

Željko Derušek, jedan od onih koji rado igraju futbolej, objašnjava o kakvom sportu je reč.

Futbolej je baziran na vrhunskoj tehnici, igra obema nogama je imperativ jer najčešće nema vremena za izmicanje na jaču nogu, a neophodan je i osećaj u igri glavom i grudima. Za sve to, kretanje je najvažnije”.

Kako je Željko došao na ideju da izmisli novi sport? Početkom devedesetih je gledao sa svojim prijateljem Dežeom Galusom kako fudbaleri prebacuju preko mreže.Vremenom su sami formirali pravila i sada je to zabava ravna fudbalu.

Ono što je interesantno i ovaj sport kao i tenis, može da se igra na različitim podlogama, travi, šljaci, betonu.

Servira se kao u tenisu, ukoso, a dozvoljeno je da se iz riterna igra volej. Pravilo je da se igra na dva dobijena seta do 11, servira se naizmenično po pet puta i nema kao u tenisu drugog servisa. Zato ima svega onogaa što tenis čini zanimljivi, skraćivanja lopti, izlazaka na mrežu, trčanja napred i nazad.

"Mreža od 220 centimetara nije previsoka, a nije ni preniska, jer onda ne bi mogle da se igraju oštre lopte, a nije ni preniska da samo dođe neko, zakuca loptu i to je to”, ističe Željko .

Željko i prijatelji su rešili da istraže stvari i došli su do zaključka da igra slična futboleju ne postoji nigde. Otuda je rešio da angažuje advokata, za svega 18 meseci dobio je sertifikat u Zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu.

Aplicirao je i u Ženevi Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), pa je futbolej sada registrovan kao unikatan sport.

Sledeći korak, koji je Željko na putu da ostvari, jeste to da futbolej u Ministarstvu omladine i sporta bude zaveden kao sportska grana, da bi potom mogli da se formiraju savez, klubovi, takmičenje.

Fudbal i tenis popularni su u celom svetu, a futbolej je njihova inventivna kombinacija i mislim da bi bilo neoprostivo da se nešto više ne napravi od toga. Uveren sam da može da uspe na globalnom nivou, da se organizuju turniri, da se napravi svetska asocijacija. Futbolej bi igrali profesionalci, aktivnim fudbalerima to je idealan trening za usavršavanje tehnike, a bivši fudbaleri veliki su potencijal jer mogu da igraju futbolej još dugi niz godina ukoliko su u formi, i to mogu spektakularno da ga igraju”, kaže Željko.

Ostaje još samo to kako da se privuku sponzori, jer je uveren da ovaj sport ima lepu budućnost.

Sponzori imaju priliku da od početka budu deo toga, a zainteresovanima sam nudio dve varijante. Prvu, da prodam manjinski deo svog patenta. Drugu, da prodam stoprocentno vlasništvo, najvažnije mi je da futbolej zaživi onako kako želim, a ja već imam 53 godine”, zaključio je Željko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve